SLU-nyhet

Det lokala klonarkivet vid DBW:s botaniska trädgård invigt

Publicerad: 04 augusti 2021
Invigning av klonarkivet vid DBW. Sven-Erik Lindström, ordförande i trädgårdsstyrelsen vid DBW, har just klippt av ett rött band in till klonarkivet och håller saxen i luften. I bakgrunden ses en skara finklädda människor som applåderar.

Med pompa och ståt, fanfarer och avklippta band invigdes det lokala klonarkivet vid DBW:s Botaniska trädgård i Visby.

Invigningsceremonin ägde rum kvällen den 3 augusti och blev lite mindre än planerat på grund av coronarestriktionerna, men innehöll både bandklippning och trumpetfanfar. Ceremonin inleddes med ett bubbelmingel i det nyanlagda klonarkivet. Sedan tog trädgårdsmästare Bonnie Öhman och tidigare trädgårdsmästare Lars Pettersson över och berättade om klonarkivens viktiga roll i bevarande av äldre trädgårdsväxter. De fortsatte med att berätta om klonarkivet i DBW:s Botaniska trädgård, hur det är uppbyggt och vilka växter som finns där. Bonnie Öhmans och Lasse Petterssons presentation följdes sedan av bandklippning och trumpetfanfar och klonarkivet var officiellt invigt. 

I klonarkivet odlas mandatsorter av rosor, perenner, köksväxter, prydnadslökar och -knölar odlade på Gotland före 1950. Alla sorter är insamlade genom Programmet för odlad mångfalds (Poms) landsomfattande inventeringar av trädgårdsväxter som gjordes i början av 2000-talet. Sorterna bevaras i den Nationella genbanken som finns i Alnarp i Skåne, men som en säkerhetsåtgärd odlas de utvalda växterna också i ett så kallat lokalt klonarkiv, ofta en offentlig trädgård, i den region där de en gång växt. De gotländska köks- och prydnadsväxterna finns i det lokala klonarkivet i DBW:s Botaniska trädgård och här bevaras nu ett sjuttiotal olika accessioner (insamlingar) av äldre trädgårdsväxter från olika delar av Gotland. Förutom att fungera som säkerhetskopia till genbanken i Alnarp har klonarkivet också en viktig uppgift att visa upp och berätta om trädgårdsväxterna och deras historia. I klonarkivet på DBW:s Botaniska trädgård kan du se bland annat tulpaner, klockhyacinter, kapstjärna, luktpioner, trädgårdsvivor, höstanemoner, bourbonrosor, spinosissimarosor, sparris, jordärtskockor och humle.

En närbild av ett gulblommande dagöga. I bakgrunden ses en röd trädgårdsbänk. Fotot är taget inne i det lokala klonarkivet på DBW:s Botaniska trädgård.
En äldre sort av dagöga, Heliopsis helitanthoides, insamlad i Väte på Gotland och odlad i det lokala klonarkivet vid DBW:s Botaniska trädgård. Foto: Bonnie Öhman, DBW:s Botaniska trädgård.

Kontaktinformation