SLU-nyhet

Hur vi tar död på de träd vi älskar: Stipendium för bok om invasiva arter

Publicerad: 09 september 2021
Porträttfoto av en man med glasögon mot en lövbakgrund. Foto.

Mårten Lind ska skriva en bok om hur vi tar död på de träd vi älskar och behöver för vår överlevnad genom att ovetandes utsätta dem för främmande och förödande mikroorganismer. Miljarder almar och askar i Europa och USA har dött och kastanjen är i princip utrotad i Nordamerika. Boken får finansiellt stöd genom Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium.

Natur & Kultur delar ut stipendiet för sjätte året till sex stipendiater. I år har intresset varit rekordstort med 215 stipendieansökningar. En av dem som fått stipendiet är alltså Mårten Lind, doktor i svampgenetik och forskare vid SLU.

Dramatiska sjukdomsutbrott från invasiva arter

Att omsätta fakta, upptäckter och observationer till historier, stora som små, är en stor njutning för Mårten. Det är något som bland annat visat sig i de populärvetenskapliga artiklar han skriver för institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi på SLU.

Hur kom du på idén till boken?

– Idén har jag haft i flera år. Jag tycker sjukdomsutbrott till följd av invasiva arter är så dramatiska och vill själv alltid gå till botten med dem när läser om dem. Just att de kan kopplas till en enskild händelse, en transport, en båtresa, en import, gör dem fascinerande att följa. Och om jag gillar det, borde andra också gilla att läsa om dem, har jag tänkt.

– Dessutom finns det ju ett stort behov av folkbildning i det här för att tydligt illustrera vilka extrema följder en enda introduktion får. Så idén är väl lika delar en vilja att skriva underhållande om förloppen och att vilja öka medvetandet.

Lustfyllt skrivande

Mårten gissar att boken kommer vara färdigskriven i slutet av nästa år.

– Själva skrivandet är lustfyllt. Det är bland det bästa jag vet. Särskilt härligt är det att få skriva utan att vara så begränsad av formatet, att kunna ta ut svängarna och låta historien växa åt det håll den vill, så länge den fortfarande är läsvärd och underhållande. Populärvetenskapen är en bra form för det, men det skulle egentligen lika gärna kunna vara skönlitterärt.

Att hitta sin arena för populärvetenskap

Vilka tips vill du ge till andra forskare som är sugna på att börja skriva populärvetenskapligt?

– Svårigheten är väl att hitta sin arena. Det har jag inte gjort själv ännu heller riktigt. Men om man vill "sälja in" sitt skrivande, tror jag att det är mycket bättre att ha något konkret skrivet att visa upp, än att bara utlova en intention, säger Mårten.


Kontaktinformation

Marten.Lind@slu.se, 018-67 18 19