SLU-nyhet

Ljuset, inte tiden, ger tillväxt

Publicerad: 16 september 2021
Martin Goude

Ett förändrat klimat gör det både viktigare och svårare att förutse trädens tillväxt. Martin Goude, nybliven skoglig doktor, visar hur prognoserna kan bli bättre. En pusselbit är att räkna kvadratmetrar av barr och löv.

Oftast bedöms trädens tillväxt genom att titta i backspegeln. Vi vet hur träden växt i ett historiskt klimat på olika ståndorter, men om det blir varmare förändras förutsättningarna genom en längre växtsäsong och kanske mer torka.
– Vi behöver bättre tillväxtmodeller för att förutspå skogens utveckling. Därigenom blir det lättare att planera skogsskötseln och anpassa trädslagsvalet efter framtidaförutsättningar, säger Martin Goude.
HAN har kombinerat resultat från ett par tusen provytor med historiska data om klimatet. Genom att väga ihop temperaturer, soltimmar och vattenbalanser har han fått förutsättningarna för tillväxt.
– Det är inte åldern som ger tillväxten utan trädens förmåga att tillgodogöra sig solljuset, konstaterar Martin Goude.
– Den här ”hybridmodellen” ger en bild av skogens tillväxt i hela landet under olika scenarier för klimatet. En högre temperatur har positiva effekter i norr, både genom att tillväxtsäsongen blir längre och genom optimala förhållanden under sommaren.
I sydöstra Sverige får ett varmare klimat negativa effektergenom att det blir torrare, det kompenserar inte för en längre växtsäsong.
– Resultaten är i linje med tidigare antaganden, vilket är bra. Det visar att modellen fungerar. Dessutom behöver vi fler och enklare verktyg för att göra säkrare och mer lokala prognoser.

Läs hela nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation

Sidansvarig: klas.pernebratt@slu.se