Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Renskötsel
Klimat, habitat och produktion – Strategier för att hantera utmaningar i ett pastoralt skötselsystem med ökande externa påfrestningar
Vi vet att klimatet påverkar renskötseln på flera sätt. Vintertid vistas renen i skogslandskap, och dess främsta föda är lav. Klimatförändringarna leder till allt varmare vintrar och när temperaturen svänger mellan plus- och minusgrader täcks laven av en isskorpa och blir otjänlig som bete. Sommartid har många samebyar sina renar till fjälls. Försenad ankomst av våren i kalvningsområdet i fjällen kan göra att kalvarna föds medan det är full vinter och därför fryser ihjäl, vilket skedde våren 2020. På sommaren behöver renarna svalka och skydd mot insektsangrepp, som snöfläckar i fjällen eller svala gammelskogar i skogsområdet, men snöfläckarna torkar ofta ut och gammelskogarna huggs ner. De senaste decenniernas eskalerande klimatstörningar i kombination med ökad mängd exploateringar gör att renskötseln är satt under hård press, där det hittills inte funnits tillgängliga data för att studera effekterna på renarna och renhjordens produktivitet i detalj.
Vi söker nu en doktorand som ska ingå i vår forskargrupp inom ämnesområdet renskötsel. I det nya Formas-finansierade forskningsprojektet REINFORCE kommer doktoranden att arbeta med att titta på hur renhjordens produktivitet varierar över tid. Väderhändelser, tillgång till betesmark, konkurrerande markanvändning och strategier i renskötseln kommer att relateras till produktionen i renskötseln. Vi har tillgång till 25 års nationella register på slaktvikter och renantal från de 51 samebyarna i Sverige, och ett unikt data med 20 000 individmärkta kalvar och deras mammor som samlats in under 40 år från en sameby. I projektet kommer även doktoranden att delta i, och delvis ansvara för, att samla in erfarenhetsbaserad kunskap (intervjuer och workshops) från renskötare i Sverige och Norge kring strategier och urval i renskötseln och möjligheterna till ett mer utvecklat individmärkningssystem.
Sista ansökningsdag: 1 mars 2022
Mer information om tjänsten