SLU-nyhet

Den nya regeringen och de gröna näringarnas framtid

Publicerad: 26 oktober 2022
Kungen och den nya regeringen

Sverige har en ny regering, med landsbygdsminister och landsbygdsdepartement. Successivt utvecklas nu ett nytt politiskt landskap. Vad kan lantbruket och landsbygden förvänta sig? Det lilla som än så länge kommit fram om regeringens planer ger knappast grund för en djupare analys.

Företagens behov av lättnader i byråkrati och administration, och att långsiktigt förbättra näringslivets förutsättningar, lyfts fram tidigt i regeringsförklaringen. Näringslivets viktiga roll som drivhus för välstånd och innovation, världsledande i hållbarhet och grön omställning.

Högaktuella frågor

En av de punkter som uppmärksammats mest i gröna sektorn är regeringens utspel om att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring. De högre inkomstkraven som annonseras är en källa till oro för många företagare i sektorn.
Vikten av ny elproduktion har varit en av de mer dominerande frågorna under hela valrörelsen. Det följs upp i regeringsförklaringen. Detaljerna om hur detta ska omsättas i åtgärder på kort sikt får vi vänta på.
Landsbygdens betydelse för utveckling i hela Sveriges betonas. Det manifesteras med att: ”Hela Sverige måste ges förutsättningar att leva”.
Skogens centrala betydelse för klimatarbetet och den biologiska mångfalden lyfts fram. I det sammanhanget pekas också på att skyddet för äganderätten ska stärkas ”inom vissa områden”.

Behov av förnyad livsmedelsstrategi

I regeringsförklaringen nämns också att konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas. Detta kan vara intressant med tanke på att det från flera håll lyfts att det finns ett behov av att förnya livsmedelsstrategin. Bakgrunden är de stora förändringarna i vår omvärld och det ökade behovet av att klara försörjningen i händelse av kris och krig ställer nya krav på uthålligheten i värdekedjorna.
Låt oss hoppas att det landsbygdsministern och det nya landsbygdsdepartementet får en bra start och kan möta förväntningarna från sektorn.


Kontaktinformation

Per Hansson, verksamhetsledare
SLU Kompetenscentrum företagsledning
Institutionen för människa och samhälle, SLU
per.m.hansson@slu.se, 040-41 50 80