SLU-nyhet

Ny artikel beskriver jordgubbarna i Nationella genbanken

Publicerad: 30 oktober 2022
I förgrunden ligger fyra röda jordgubbar av sorten 'Indra'. I bakgrunden syns det gröna bladverket på jordgubbsplantorna.

För de jordgubbsintresserade kan vi tipsa om att det senaste numret av “Proceedings of the Latvian Academy of Sciences” innehåller en artikel om genbankens jordgubbar. Artikeln, som finns att läsa på nätet, har titeln ”Strawberry Cultivars Preserved in the Swedish National Gene Bank”.

Nationella genbanken bevarar ett 35-tal sorter av jordgubbar, smultron och smulgubbar. Bevarandet sker genom odling i genbanksfälten i Alnarp och för majoriteten av sorterna finns även en ”säkerhets-back-up” vid Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation.

I artikeln presenteras de bevarade sorterna. Ett särskilt fokus ägnas de sorter som har utvecklats av svenska växtförädlare. Alla kända svenskförädlade sorter – oberoende av status i genbanken – beskrivs mer ingående. Under en period av 65 år (1933-1998) introducerades 13 sorter av jordgubbar och tre av smulgubbar, alltifrån ’Inga’ till ’Rebecka’.  

Artikeln finns att läsa via länken: DOI: https://doi.org/10.2478/prolas-2022-0063.

Fakta:

Referens till artikeln: Hjalmarsson, I. (2022). Strawberry Cultivars Preserved in the Swedish National Gene Bank. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B. Vol. 76, No. 4., pp. 402-408.


Kontaktinformation