SLU-nyhet

Guldärtan gör global entré

Publicerad: 24 november 2022

Den 19–24 september tidigare i höst möttes på nytt parterna i det Internationella växtgenetiska fördraget. Det var det första fysiska mötet på tre år och värd för hela evenemanget var Indien. Veckan fylldes snabbt av förhandlingar, men också av dansuppvisningar och rader av utställd odlad mångfald: ris, hirs, olika köksväxter och mycket annat.

Allting inleddes dock med ett seminarium tillägnat dem som genom århundraden av odling har skapat mångfalden, nämligen jordbrukarna. Celebrating farmers as the guardians of crop diversity, var rubriken (bild 1). Bland de många talarna gav Jens Weibull/Jordbruksverket några få exempel på enskilda personer som gjort oegennyttiga insatser för den svenska odlade mångfalden, och som därför välförtjänt belönats med Guldärtan (bild 2). Den historiska bakgrunden till kålroten ’Trutsgård’ och kokbönan ’Signe’ togs emot med stort intresse. Kanske kan utmärkelsen Guldärtan bli en förebild andra länder att ta efter?

Fakta:

Utmärkelsen Guldärtan delas ut av Programmet för odlad mångfald, Pom, i samarbete med Länsstyrelserna runt om i landet. Syftet är att uppmärksamma de personer som genom sitt idoga arbete bevarar och håller liv i mångfalden av vårt gröna kulturarv. Utmärkelsen vill även uppmuntra intresset för våra gamla lokala växtsorter som förutom sina värdefulla växtegenskaper också bär på en rik kulturhistoria. 

Läs mer om utmärkelsen Guldärtan på Poms webbsida.


Kontaktinformation

Jens Weibull, samordnare för Pom och nationell koordinator för växtgenetiska resurser

Växtregelenheten, Jordbruksverket

jens.weibull@jordbruksverket.se, 070-573 22 48.