SLU-nyhet

Version 2.20

Publicerad: 15 december 2022
Heurekas logo, två träd och namnet

Vår tidiga julklappssäck till Dig är version 2.20! Den har tema Optimering och innehåller några efterlängtade klappar:

  • Förenklad optimering – med en steg-för-steg-guide går det nu designa sina egna optimeringsmodeller med några av de vanligast förekommande målfunktionerna, restriktionerna för skogstillstånd och jämnhetskrav för avkastning. Modellerna sparas som vanligt och kan sedan modifieras vidare i det vanliga ZIMPL-kod-formatet.
  • Ny gratis-lösare: Vi ersätter LpSolve med CoinOR CLP/CBC som är öppen källkod och har hög prestanda, jämförbar med de alternativ som kräver licensavgift.
  • Ändrat stöd för olika versioner av lösarna Gurobi och CPLEX.
  • Ett antal mindre buggrättningar.

Läs mer om Version 2.20 på Heureka Wikin

Året som gått

Under 2022 har mycket hänt på Heureka-fronten. Flera nya releaser (2.18 till och med 2.20) har släppts under året med mycket ny funktionalitet. SKA-22 har föranlett omfattande utveckling av simulering av naturvårdande skötsel, markkolsmodeller och skaderisker, likväl som en översyn av grundläggande produktions- och skötselmodeller. Prestandahöjande åtgärder har genomförts i kod och minneshantering.

SHa har varit inblandade i flera ansökningar och projekt med framåtsyftande bäring på att förbättra Heureka-systemet, Du kan läsa om några av dem i SHa:s senaste och tidigare nyheter.

Heureka-teamet har under året förstärkts av systemutvecklare Jonatan Årevall och verksamhetsledare systemutveckling Lars Sängstuvall.

Året som kommer

Under 2023 kommer vi att fortsätta hålla ett högt tempo i systemutvecklingen, kopplat till en rad spännande och prioriterade frågor. Översyn av tillväxtmodeller med bäring på ändrat klimat, skaderisker och adaptivt skogsbruk kommer att vara högt prioriterat (kommande SHanyhet: Nytt online verktyg för hyggesfritt tas fram i nytt projekt), liksom fortsatt satsning på användarvänlighet och prestanda.

Vi vill avsluta med att tacka användare och intressenter för året som gått, värdefull input har bidragit till systemets utveckling och inspirerat vårt arbete.

 

God Jul och Gott Nytt År önskar Heurekateamet!