SLU-nyhet

Lyssna på SLU:s nya seniora miljöanalysspecialister 1 april

Publicerad: 23 februari 2022

I april kan du lyssna på öppna föreläsningar med tre av SLU:s nya seniora miljöanalysspecialister. Lär dig mer om e-infrastruktur för att följa vilda djur, om DNA-metoder i fiskförvaltningen och om hur bestånden av kustfisken mår.

Föreläsningarna är en del av en akademisk tradition vid SLU och hålls i samband med att nya seniora miljöanalysspecialister utnämns. De seniora miljöanalysspecialisterna är alla erkänt skickliga och efterfrågade för sin kompetens. De första föreläsningarna hölls förra våren.

- Förra årets föreläsningar var mycket uppskattade. Jag är glad att vi nu har skapat en tradition som bidrar till att lyfta fram den viktiga verksamhet som miljöanalysen är för myndigheter och beslutsfattare både nationellt och internationellt, säger Anna Lundhagen, vicerektor med ansvar för samverkan och miljöanalys.

Ta chansen att höra mer om den kunskap som Holger Dettki, Stefan Palm och Stefan Larsson bidrar med till miljöarbetet i Sverige och internationellt.

Älg i Nikkaloukta. Foto.
Vilka möjligheter finns med fjärrövervakning av vilda djur med sensorer i kombination med storskalig dataanalys? Holger Dettki berättar om biologging och infrastrukturer som finns inom fältet. På bilden syns en sändarförsedd älg i Nikkaluokta. Foto: Christian Fohringer.
Vävnadsprovtagning från fisk ör DNA-analys. Foto.
DNA-analyser av fisk ger värdefull kunskap för bevarandearbete och resursförvaltning. Stefan Palm introducerar ämnet och ger exempel på hur genetiska analyser används. På bilden syns vävnad från fisk som prepareras för DNA-analys. Foto: SLU.
Nätprovtagning kustfisk. Foto.
Hur många fiskar finns i havet? Stefan Larsson ger både framåt- och bakåtblickar i hur kustfisken mår. Här pågår upptagning av provfiskenät i en kustvik. I nätet sitter mört, braxen och abborre. Foto: Magnus Dahlberg, SLU.

Kontaktinformation

fomaredaktion@slu.se

Ann-Katrin Hallin, 018-67 38 25, 070-323 38 25

Ulla Ahlgren, 090-786 82 81, 070-662 31 07