SLU-nyhet

Nya grepp för att rena vatten

Publicerad: 22 mars 2022

I början av april disputerar Malin Ullberg på sin avhandling. Avhandlingen bidrar med nya rön om hur olika processer med aktivt kol kan användas under olika förhållanden för att behandla vatten. Arbetet bakom avhandlingen är ett bidrag för att skydda människors hälsa i framtiden.

I arbetet med avhandlingen har Malin undersökt effekterna av att kombinera olika processer och vilken roll de kan spela vid produktion av dricksvatten. Malin använde två olika sätt att utföra experiment. De sattes upp vid två befintliga dricksvattenreningsverk i Sverige, en i Stockholm som behandlar vatten från Mälaren och en i Uppsala som renar grundvatten. Reningsverket i Uppsala har ett känt problem med höga halter av flera PFAS (per- och polyfluoroalkylsubstanser).

Enligt FN är säkert och rent dricksvatten en grundläggande mänsklig rättighet och bör vara tillgänglig för alla. Sjöar, älvar och grundvatten runt om i världen påverkas dock i allt högre grad negativt av den utbredda användningen av konstgjorda kemikalier, såsom läkemedel, per- och polyfluoroalkylsubstanser (PFAS). I naturen är PFAS och andra kemikalier som används i industriell tillverkning i stort sett oförstörbara. Dessa föroreningar, släpps ut i miljön på olika sätt. Vid tillräckligt höga koncentrationer kan de utgöra ett hot mot djurlivet, miljön och människors hälsa. Speciellt PFAS har fått mycket uppmärksamhet på sistone, eftersom exponering (t.ex. genom dricksvatten) har kopplats till vissa cancerformer och till reproduktionsproblem.

Eftersom sådana föreningar oundvikligen hamnar i vatten avsett att användas som dricksvatten, måste de avlägsnas i dricksvattenreningsverk för att göra vattnet säkert för mänsklig konsumtion. Malin har genom arbetet med sin avhandling satt ljus på hur aktivt kol kan användas för rening. Många oönskade kemikalier är inte lätta att avlägsna med konventionella behandlingstekniker. Därför behövs nya behandlingssteg som är skräddarsydda för avlägsnande av dessa ämnen.


Kontaktinformation