SLU-nyhet

SLU lyfter kunskap om grundvatten under Världsvattendagen

Publicerad: 22 mars 2022
Två  händer fyller på vatten i ett glas, från en kran.

Idag är det den 22 mars och Världsvattendagen, i år med fokus på grundvatten: ”gör det osynliga synligt”. På SLU uppmärksammar vi vattenfrågorna och deras roll i de globala hållbarhetsmålen lite extra just den här veckan. Håll utkik i våra sociala medier.

På SLU jobbar mer än 400 forskare och experter brett med vattenfrågorna. Från vattnets källflöde, via vattendrag och sjöar, genom skogs- och odlingslandskap och städer, hela vägen ut till kusterna och haven. Tillgången till grundvatten av god kvalitet är avgörande för vår och alla andra livsformers existens här på planeten jorden. Vi jobbar med frågor som till exempel handlar om föroreningar och miljögifter, tekniker för att rena vatten och producera dricksvatten av god kvalitet, klimatförändringarnas påverkan på grundvattnet och det mikrobiologiska livet som finns där. SLU Vattenforum ger en samlad ingång till vattenfrågorna på SLU.

Under veckan kommer SLU Vattenforum att vara extra aktiva i sociala medier där vi lyfter vårt arbete med grundvatten. Håll utkik!

Docent Lutz Ahrens forskar om dricksvatten på SLU. Hur ser han på årets tema för Världsvattendagen? Vi ställer tre frågor till honom.

Porträtt av en man med ljust hår och blå skjorta.

Docent Lutz Ahrens.
Foto: Viktor Wrange 

Vad betyder vatten för dig?

- Vatten är liv. Hållbar förvaltning av våra vattenresurser och tillgång till rent vatten är avgörande för människor och ekosystem. Nuförtiden är brist på vatten och försämring av vattenkvalitet över hela världen ett allvarligt problem som hotar människornas och ekosystemens hälsa. Utmaningarna för en tryggad och hållbar dricksvattenförsörjning är att kartlägga effekter av nya föroreningar och tillgodose en säker återanvändning av vatten.

Hur mår våra vatten och vad behöver vi göra för att nå en hållbar vattenanvändning?

- Grundvatten är en viktig naturresurs som utgör en källa för dricksvatten. Grundvatten har således ett högt ekonomiskt värde och är av stor social betydelse i Sverige. Kvaliteten på grundvattnet påverkas dock av mänskliga aktiviteter och klimatförändringen. Jordbruket utgör en stor källa för oorganiska och organiska mikroföroreningar, till exempel näringsämnen och bekämpningsmedel, som på lång sikt når och påverkar grundvattnets kvalitet. En annan allvarlig källa för försämring av grundvattenkvaliteten i Sverige är utsläpp av organiska mikroföroreningar, till exempel perfluoralkylämnen (PFAS) från av människan förorenade platser. Därför är det viktigt att skydda våra grundvattenmagasin från dessa typer av mänsklig påverkan, och trygga en säker och långsiktigt hållbar försörjning av dricksvatten.

Vad gör SLU i grundvattenfrågan?

- Grundvatten har en nyckelroll i utbildningen, forskningen och miljöanalysen vid SLU. Jag skulle vilja belysa några exempel på forskning om grundvatten, där undersökningar om jordbrukets påverkan på vattenkvaliteten, hur vi kan nå en hållbar hantering av grundvattnet i en cirkulär ekonomi, och hur vi kan skydda denna dricksvattenkälla från föroreningar ingår. Grundvattenfrågorna kommer att bli viktigare i framtiden eftersom vi ser en ökad risk för försämring av grundvattenkvaliteten genom mänsklig verksamhet och klimatförändringar.

Se fler aktuella vattenexempel från SLU

Vill du veta mer? Hitta aktuella nyheter om grundvatten från SLU på denna sida.

Botanisera bland våra exempel på aktuell kunskap om vatten i SLU Vattenforums nyhetsflöde där vi alltid lyfter fram ny kunskap. Du kan också följa SLU Vattenforums Twitterflöde (@SLUwater) där vi alltid lyfter aktuella nyheter om vatten på SLU och  SLU:s Facebooksida.

Fakta:

SLU är ett vattenuniversitet

Vatten är livsviktigt. På SLU arbetar över 400 forskare och experter med vattenfrågor, från källa till hav. Vi bidrar med kunskap för att nå de globala hållbarhetsmålen i frågor som rör vattenkvalitet, livet i vatten och människans användning av vattenresurser. Läs mer på www.slu.se/vattenforum.