Nyhet

Sena ålyngel och friska fiskar

Publicerad: 13 april 2022
Glasål på mossa

Inom kontrollprogrammet för Södra Cell Värö, som utförs av institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), övervakas bland annat samhället av fisk och skaldjur och mängden glasål som vandrar upp från havet i ån Viskan. År 2021 skedde en förändring i glasålsuppvandringen. Till skillnad från tidigare år vandrade den största mängden glasål inte upp i Viskan förrän i juli, tidigare år har toppen av uppvandring varit under maj–juni. Orsaken skulle kunna vara den kalla vattentemperaturen under våren 2021. Jämfört med tidigare år var temperaturen ungefär en grad kallare än åren innan. Unikt för 2021 var att inga tecken på yttre sjukdom hittades på någon fisk i undersökningen. I fisk- och skaldjurssamhället har inga stora skillnader uppmätts i recipienten jämfört med referensområdet.

Delarna som ingår i kontrollprogrammet är ålynglens uppvandring i Viskan, artsammansättningen och tillståndet av fisk och skaldjur i Södra Cell Värös marina recipientområde med hjälp av bottentrålning och visuell kontroll av påverkan på botten längs med Södra Cell Värös utsläppstub. Övervakningen av ålyngel syftar till att över tid se påverkan från Södra Cells två dammar i Viskan, medan bottentrålningen och kontrollen av utsläppstuben övervakar miljöpåverkan från brukets processvatten på arter och habitat i närområdet.

Mängden glasål insamlade vid dammarna i Viskans mynning har varierat sedan kontrollprogrammet startade. Generellt sett har mängden ålyngel minskat och reflekterar tillståndet för den globala ålpopulationen. Av oklar anledning sågs toppen av den uppmätta mängden ålyngel 2021 senare under säsongen än tidigare år. Huruvida det är temperaturen som påverkat de uppvandrande ålynglen eller något annat är svårt att säga. Många faktorer kan påverka en arts beteende, och temperaturrubbningar till följd av klimatförändringar är generellt starka påverkansfaktorer. Om det i framtiden blir en fortsatt trend av sena ålar återstår att se.

Få skillnader i det marina samhället vid recipientområdet vid Värö och det opåverkade referensområdet vid Ustö har observerats på senare år inom kontrollprogrammet. År 2021 observerades heller inte end enda fisk i fångsten med yttre sjukdomssymptom, vilket inte hänt sedan programmet startade.

Utsläppstuben vid Södra Cell Värö släpper ut processvatten via diffusordysor som är 750 meter långa. Under undersökningarna 2021 visade området kring utsläppstuben tecken på syrefria bottnar, något som även observerats under tidigare års undersökningar. Påverkansområdet, där en ökad mängd dött organiskt material, döda skal samt indikatorer på syrefria bottnar observerats, verkar enligt den visuella undersökningen sträcka sig upp till 50 meter från tuben. Den påverkade arean som kan ses med denna metod är alltså maximalt 7 500 m2.  Påverkan beror på att den förhöjda mängden organiskt material orsakar syrebrist när den bryts ned. Hur påverkat området är över säsongen beror på mängden utsläpp samt väder och vind.

 

Även om inga skillnader ses på samhällsnivå hos fisk och skaldjur, kan det påverkansfaktorer som inte fångas upp inom ramarna för det nuvarande kontrollprogrammet påverka den marina miljön. Restprodukterna av blekningsprocesserna vid Södra Cell Värö (ECF-blekning), är potentiellt hormonstörande, och kan på längre sikt påverka hormonbalansen och livshistorien hos marina organismer.


Kontaktinformation

Karin Thompson-Svanfeldt, Miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
karin.svanfeldt@slu.se, 010-478 41 21