Högtidlig och efterlängtad installation av nya professorer

Publicerad: 14 april 2022
Bild av scenen vid professorsinstallationen vid SLU i Uppsala.

Den 8 april installerades tio nya professorer vid SLU i Uppsala. Ceremonin ägde rum i Undervisningshusets aula på Ultuna. Därefter följde middag och dans på Uppsala slott.

Fyra av professorerna höll sina installationsföreläsningar på förmiddagen den 7 april. De övriga höll sina föreläsningar i fjol, men då kunde den formella installationsceremonin inte genomföras på grund av pandemin. Installationsföreläsningarna webbsändes både i år och ifjol, och inspelningar av fjolårets föreläsningar finns tillgängliga på www.slu.se/professorer. Årets föreläsningar kommer att göras tillgängliga så snart som möjligt. På webbsidan finns också presentationer av de nya professorerna.

Bild av rektor och samtliga nya professorer som installeras vid SLU i Uppsala.
Bakre raden från vänster: Anna Skarin, Volkmar Passoth, Stergios Adamopoulos, Göran Bergkvist, Stefan Bertilsson och Johan Bröjer. Främre raden från vänster: Anke Fischer, Gulaim Seisenbaeva, SLU:s rektor Maria Knutson Wedel, Marie Spohn och Erika Roman. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Bilden visar högtidsklädda studentmarskalkar med fanor. Kvinnan längst fram håller i SLU-staven.
Studenternas fanborg inledde processionen. Längst fram övermarskalken tillika veterinärstudenten Agnes Söderqvist. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Bild av installationsceremonin. Rektor står i talarstolen, professorerna står upp på scenen.
Rektor Maria Knutson Wedel installerar de nya professorerna vid SLU i Uppsala och Linnékvintetten spelar en fanfar. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Bilden visar banketten i Uppsala slotts Rikssalen. Långa bord med kandelabrar, sittande gäster i en stor sal.
Efter installationsceremonin väntade en bankett på Uppsala slott. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Bild av a capellagruppen Riltons vänner som framträder vid installationsbanketten på Uppsala slott.
A cappella-gruppen Riltons vänner underhöll gästerna vid banketten. Foto: Jenny Svennås-Gillner
Bild av dansgolvet och scenen där bandet Soulpack underhåller vid installationsbanketten på Uppsala slott.
I slutet av kvällen bjöd Uppsalabandet Soulpack upp till dans. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Jenny Sälgeback, akademiintendent
Ledningskansliet, SLU