SLU-nyhet

Årets finaler avklarade i SLU Youth Institute!

Publicerad: 23 maj 2022
Gymnasieelever bakifrån på rundvandring

Nu har årets tre finaler gått av stapeln i SLU Youth Institute. Engagerade elever från skolor i Uppsala, Skåne, Linköping och Sollefteå samlades på SLU:s campus i Uppsala och Alnarp samt några på distans för fullspäckade eftermiddagar med nätverkande och lärande.

Eleverna i Uppsala fick möjligheten att presentera sina uppsatser och diskutera i inspirerande och lärorika rundabordssamtal med experter inom livsmedelsfrågor, få lära mer om sambandet mellan makt och mat samt lära sig mer om SLU. Inte minst fick de chans att vara med på en spännande presentation om nyttan med kompost och vilka små varelser som hjälper oss människor att få levande och näringsrika jordar.

Rundabordssamtalen i Uppsala bjöd inte bara på vackert väder och en spännande demonstration för alla sinnen av hur kompost omvandlas till mat med hjälp av fluglarver, utan samlade även förväntansfulla elever från flera skolor som med stort engagemang diskuterade livsmedelstrygghet med experter och varandra. Det var kul att se hur väl samtalen flöt på, när det var dags för fika pågick samtalen fortfarande. Alla elever verkade väldigt inspirerade och vem vet, kanske hade vi några framtida SLU-studenter på besök, säger Karl Lundén, en av koordinatorerna i SLU Youth Institute. 

Även i Alnarp under den andra omgången med rundabordssamtal bjöds eleverna på strålande sol och härligt nätverkande. Eleverna fick efter sina samtal följa med och lyssna till några SLU-studenter som håller på med hållbar odling och lära sig mer om nyttan med växtodling utan bekämpningsmedel.

Både elever och experter hade fantastiskt trevliga och lärorika eftermiddagar där de fick chans att diskutera globala frågor och utmaningar med varandra, både inom livsmedel och andra viktiga ämnen. 

SLU Youth Institute är en del av SLU:s arbete i kampen för hållbar livsmedelstrygghet i världen och går i linje med FN:s konferens Stockholm+50 den 2-3 juni 2022. 

 

Fakta:

SLU Youth Institute är en unik och inspirerande utmaning för gymnasieelever i samarbete med World Food Prize Foundation. Målet är att skapa
intresse för de globala frågorna i världen med ett extra fokus på FN:s hållbarhetsmål nummer 2 - Ingen hunger. 

  • Lär dig mer om vilka utmaningar som finns kopplat till Agenda 2030 och hållbarhetsmålen
  • Skriv en uppsats om en global utmaning som just du tycker är extra intressant
  • Träffa experter som jobbar med livsmedelsfrågor i världen
  • Bli en del av ett spännande internationellt nätverk
  • SLU Youth Institute kan vara ett första steg mot en spännande karriär

Kontaktinformation

För mer information, vänligen kontakta koordinatorerna på youthinstitute@slu.se

Anna-Klara Lindeborg (koordinator Uppsala):
Telefon: +46-(0)18-67 12 30

Kristina Karlsson Green (koordinator Skåne): 
Telefon: +46-(0)40-41 53 02

Elisabeth Nyström (koordinator Umeå)
Telefon: +46-(0)90-786 82 38