SLU-nyhet

Nu märks klimatförändringen

Publicerad: 27 juni 2022
exkursion

Den nyaste officiella statistiken över landets skogar visar att tillväxten minskar. Mycket talar för att torka och värme är orsaken, vilket väcker frågan om hur skogsbruket kan agera för att möta ett förändrat klimat.

Det var temat under en två dagars exkursion på Tönnersjöhedens
försökspark, i regi av Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap.

JONAS Fridman presenterade de senaste resultaten från riksskogstaxeringen. De visar att den totala tillväxten i landets skogar vände nedåt runt år 2014.
En anledning är ökad naturlig avgång e!er år 2005. Fler träd har alltså dött av torka, insektsangrepp, blåst och andra orsaker. Framför allt märks negativa effekter för granen genom värme och torka. Det försvagar träden som därmed blir känsligare för insekter, vilka gynnas av värmen. Dessutom växer träden långsammare. I Kalmar län, vilket varit hårt utsatt för torka, har årsringsbredden de senaste fem åren minskat med över 20 procent.

RESULTATEN från riksskogstaxeringen bygger på en årlig inventering av 1100 provytor. Taxeringen har genomförts under 100 år. Det är ett ganska
trögt system, träden växer över lång tid och förändringar kan ha många orsaker.
– Vi kan inte säga säkert att den minskade tillväxten beror på ett förändrat klimat, men oavsett orsak ser vi en nedgång och att den i första hand drabbar granen. För landet som helhet kan vi dock notera en liten ökning av årsringsbredden för både gran och tall under de senaste åren, men vi behöver längre tidsperspektiv för att avläsa trendmässiga förändringar, säger Jonas Fridman.

Läs hela nyhetsbrevet som PDF


Kontaktinformation