SLU-nyhet

Ny rapport om lantbrukets kostnadskris

Publicerad: 13 juni 2022
kornfält i ax mot stormig himmel

Under hösten 2021 steg priset på många insatsvaror inom lantbruket snabbt. Detta kulminerade med ytterligare prisökningar i samband med Rysslands invasion av Ukraina den 24:e februari 2022. I en kommande rapport från SLU Future Foods analyserar KCF:s medarbetare läget, här kan du läsa en sammanfattning och ta del av deras tre bästa tips inför framtiden.

Sebastian Remvig och Per Hansson, båda medarbetare vid SLU Kompetenscentrum företagsledning, presenterar i rapporten prisutvecklingen på fyra viktiga insatsvaror, diesel, el, foder och gödning. De analyserar med hjälp av verktyget Agriwise den ekonomiska utvecklingen på fem typgårdar som tagits fram i samarbete med Jordbruksverket. Analyserna baseras på förändringar i lönsamhet, ett ökat finansieringsbehov och behov av rörelsekapital.

- Ökade foderkostnader står till stor del för den försämrade lönsamheten i djuruppfödningen medan ökade gödningskostnader har skapar ett underskott på likvida medel i företagen, säger Sebastian Remvig.

Rapporten innehåller även en kort översikt om riskhantering i svenskt lantbruk och vilken effekt som begreppet risk kan ha på företagare.

I rapporten konstateras att föreslagna politiska åtgärder siktar ofta in sig på att försöka förbättra lönsamheten för lantbruksföretagarna men det saknas åtgärder för att kortsiktigt förbättra företagens likviditet.

- Den typen av åtgärder behövs när ökade priser gör att mer kapital binds i företaget, säger Sebastian Remvig.

Snedfördelade åtgärder

Föreslagna åtgärder träffar inte heller de två största posterna av kostnadsökningar, gödning och foder, i stället har fokus legat på diesel eller generellt stöd till djurproduktion. De föreslagna stödåtgärderna snedfördelas även mellan olika sektorer i lantbruket. Detta på grund av att de föreslagna stöden inte tar hänsyn till prisökningar på intäkterna vilket leder till en snedfördelning i relation till lönsamheten.

I rapporten betonas behovet av att på kort sikt underlätta anskaffandet eller frigörandet av rörelsekapital som underlättar lantbruksföretagens likviditet. För att förbättra lönsamheten bör stöd riktas in mot kostnadsposterna gödning och foder.

Tre åtgärder som kan påverka i framtiden

På längre sikt föreslår Sebastian Remvig och Per Hansson tre åtgärder:

  1. Stöd till investeringar som minskar produktionsrisken, exempelvis bevattning och dränering. Dessa investeringar har möjlighet att både minska risken för lantbrukaren samtidigt som det är åtgärder som anpassar lantbruket till pågående klimatförändringar och minskar sårbarheten i den svenska livsmedelsproduktionen. 
  2. I dagsläget saknas möjligheter för svenska lantbrukare att överföra den så kallade produktionsrisken. Detta görs i andra länder oftast via försäkringsbolag men saknas i Sverige vilket är en svaghet i det svenska lantbruket. Möjligheter att genom den gemensamma jordbrukspolitiken införa sådana mekanismer bör ses över.
  3. Kunskapsnivån om riskhantering och riskstrategier inom den svenska lantbruksnäringen behöver förstärkas.

Rapporten har redan presenterats för miljö- och jordbruksutskottet. Den kommer även att presenteras under Almedalsveckan, det stora politiska mötet i Visby under första veckan i juli.