SLU-nyhet

Ny avhandling om råg i hundfoder

Publicerad: 24 oktober 2023
En hund. Foto.

Syftet med denna doktorsavhandling var att utforska vilka effekter fullkorn av vete, havre och råg, har på hundens metabolism, tarmmikrobiota och mängden kortkedjiga fettsyror (SCFA).

När hunden domesticerades från vargen anpassades dess digestionssystem till en diet med stärkelse, som i dagens hundfoder kan utgöra en stor del av innehållet. För människor kan en kost som innehåller fullkorn, istället för raffinerat mjöl, ha metabola hälsofördelar, möjligen delvis kopplat till mikrobiotan och de kortkedjiga fettsyror (SCFA) som vissa bakterier, t.ex. Prevotella, bildar vid fermentation av kostfiber.
 
Syftet med denna doktorsavhandling var att utforska vilka effekter fullkorn av vete, havre och råg, har på hundens metabolism, tarmmikrobiota och SCFA. Råg är en ovanlig ingrediens i hundfoder. I en första studie, med sex beaglar, utvärderades därför lämplig inblandningsnivå av fullkornsråg och effekter på mikrobiota jämfördes mot raffinerat vete. I nästa delstudie utfodrades 18 privatägda hundar i en cross-over design med tre olika foder, innehållandes fullkorn av vete, havre eller råg. Effekter på mikrobiota, SCFA och den postprandiella metabolismen studerades.
 
Foder med 25 % inblandning av fullkornsråg accepterades av hundarna och hade godtagbar smältbarhet. När inblandningsnivån av råg var 50 % sågs förändringar i den generella mikrobiotasammansättningen med ökad relativ förekomst av Prevotella. Inga skillnader i generell mikrobiotasammansättning sågs mellan foder med vete, havre eller råg i delstudie två, men diversiteten var högre efter vete än efter råg. Förekomsten av Bacteroides var lägst efter råg och negativt korrelerad till förekomsten av Prevotella. Acetat- och propionat-koncentrationen i avföringen var högre efter råg än efter havre. Havrefodret gav högre postprandiell blodkoncentration av glukos, glucagon-like peptide 1 (GLP-1) och triacylglycerol jämfört med vete. Fastenivån av insulin var högst efter råg. Insulinfrisättning per glukos och GLP-1 tenderade att vara högst efter vete. Sammantaget indikerar resultaten att fullkornsråg kan påverka hundens mikrobiota och dess funktion i hälsofrämjande riktning. Det behövs ytterligare studier kring de metabola effekterna av fullkorn i hundfoder.

Hanna Palmqvist försvarade sin doktorsavhandling den 19 oktober.  

Doktorsavhandlingen i fulltext (pdf)