SLU-nyhet

PFAS-forskningen kan avgöra utsläppskälla

Publicerad: 16 oktober 2023
vatten hälls i dricksglas. Foto.

Det går att spåra utsläppskälla enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Vetenskapligt stöd för att finna föroreningarnas ursprung kan användas i olika sammanhang, som i domstolsprocessen mellan den lokala dricksvattenproducenten Uppsala vatten och Försvarsmakten.

Lutz Ahrens har mångårig erfarenhet av att forska på evighetskemikalier i miljön. PFAS är en grupp av just sådana kemikalier som inte bryts ner och därför kan tas av växter och djur. I människor kan vi spåra PFAS, vilket är anledningen till att utsläppet av PFAS från flygflottiljen upptäcktes.

- Man tog prover på ammande mammors bröstmjölk och hittade PFAS. En misstanke fanns att de kunde komma från brandskummet som använts vid övningar på Ärna och detta har jag forskat på för att se om det kan stämma, säger Lutz Ahrens, professor i organisk miljökemi.

PFAS har egenskaper och ett spridningsmönster i Uppsala som gör att Lutz och hans kollegor med vetenskaplig säkerhet kan säga att den PFAS som hittats i Uppsalas kranvatten och sedermera Uppsalamammornas bröstmjölk, kommer från flygflottiljen.

Tydligt som ett fingeravtryck

Sammansättningen av PFAS i vattnet, är så pass speciellt från varje källa, att det blir karaktäristiskt som ett fingeravtryck. I studien undersökte Lutz och hans kollegor prover från jord, grundvatten och kranvatten.

Kunskapen om PFAS är aktuell

Kunskapen om PFAS är viktig i domstolsprocessen mellan Uppsala vatten och Försvarsmakten, vilket speglas i media och föranlett flera intervjuer med Lutz. Rättstvisten handlar om vem som ska betala för reningen av PFAS – är det dricksvattenproducenten som inte får släppa ut vatten med PFAS över en viss gräns? Eller är det Försvarsmakten vars övningar på flygflottiljen har orsakat föroreningarna?

De här frågorna ska fortsätta behandlas i den förestående domstolsprocessen och få ett juridiskt avslut. Men för Lutz står det klart att PFAS ämnena har spridits från flygflottiljen och inget annat.