SLU-nyhet

Tre år med fokus på traditionell kunskap i Sverige

Publicerad: 11 december 2023
Grässlänt med kåtor ii morgonljus. Några människor i centrum. Foto.

Under de tre senaste åren har Sametinget verkat som så kallad tematisk fokalpunkt, samordnare för artiklarna 8j och 10c i Konventionen om biologisk mångfald. Dessa två artiklar handlar om traditionell kunskap och hållbart sedvanebruk av biologisk mångfald. Arbetet har skett i nära samverkan med SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM) och nu har uppdraget redovisats till regeringen.

Inom ramen för fokalpunktsuppdraget har ett kunskapsmaterial producerats i form av en interaktiv pdf. Här finns fakta om konventionen, artiklarna 8j och 10c, och olika aspekter av hur traditionell kunskap påverkar biologisk mångfald.

Målgrupper för arbetet i fokalpunkten är kunskapsbärare genom deras intresseorganisationer, myndigheter, kommuner och regioner, aktörer kopplade till kunskapsspridning, statligt och privat ägda företag, departement och rättsväsendet. Ett fyrtiotal olika organisationer har deltagit i arbetet i olika utsträckning genom det programråd som har bildats. Samtliga länsstyrelser, delar av näringslivet och de statligt ägda bolagen, har ännu inte kunnat prioriteras fullt ut.

Programrådet är en arena för mötet mellan myndigheter, intresseorganisationer och andra aktörer, och fungerar som en plattform för dialog och kunskapsspridning och för att förankra arbetet med uppdraget.

En arbetsgrupp har tillsammans med programrådet och CBM tagit fram ett digitalt kunskapsmaterial med information som beskriver konventionen om biologisk mångfald, och dess artiklar som handlar om traditionell kunskap.

Förhoppningen är nu att få ett förnyat uppdrag under de närmaste åren och kunna fortsätta arbetet.

Ta del av kunskapsmaterialet här (Länk till interaktiv pdf).

Läs hela slutrapporten Traditionell kunskap och sedvanebruk här. (länk till pdf på sametingets webbsida).

 


Kontaktinformation