SLU-nyhet

Lavar beroende av unik vedtyp riskerar dö ut

Publicerad: 29 januari 2024
Stående dött träd.

Att döda träd är viktiga för biologisk mångfald är känt – men för många av de arter som lever på och av döda träd fungerar det inte med vilket dött träd som helst. I en ny studie från SLU har forskare sett att riktigt gamla, eldhärjade döda tallar (keloved) är hem till flera rödlistade lavar som riskerar att försvinna om deras livsmiljöer förstörs.

Keloved eller silverved; så kallas de ståtliga silverfärgade döda tallar som stått på platsen hundratals år innan vi fanns här. De har dött långsamt, härjats av skogsbränder och reparerat skadorna med kåda som impregnerat träet och gjort det hårt och svårt att bryta ned.

I en nyligen publicerad studie har forskare undersökt kelovedens betydelse för lavar som är beroende av dött trä, så kallad död ved.

– Vedberoende lavar är en understuderad grupp. De bedöms vara särskilt utsatta i dagens skogslandskap på grund av bristen på död ved och den långsamma spridningen och tillväxten av dessa lavar, säger Albin Larsson Ekström, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Sex rödlistade arter hittades

Studien genomfördes i Effaråsen, Dalarna. Forskarna inventerade den döda veden i försöksytor och kategoriserade dem efter ålder och kvalitet. Sedan undersöktes vilken typ av lavar som lever på de olika vedtyperna. Detta gjordes både 2014 och 2021.

Totalt hittades 27 olika lavarter. Sex av dem bedöms vara nära hotade SLU Artdatabankens rödlista.

– Samtliga av de nära hotade arterna hittades på keloved. Där fanns också flera av de mer vanligt förekommande lavarna, vilket visar att denna typ av död ved hyser en stor andel av det totala artsamhället, säger Albin Larsson Ekström.

Viktigt skapa ny keloved

Samtidigt som studien visar att keloveden är viktig för vedberoende lavar råder det stor brist i skogslandskapet på den här typen av död ved, som tar flera hundra år att bildas. Det här pekar på att dessa lavar kan stå inför en utdöendeskuld; lavarter som är beroende av keloved har inte försvunnit ännu, men de riskerar att göra det när deras livsmiljöer försvinner. Därför är det viktigt att bevara den keloved som finns kvar, samt skapa ny även om det tar lång tid, menar forskarna.

– Keloveden måste värnas i alla steg av skogsskötseln. Samtidigt måste ny keloved skapas genom återkommande naturvårdsbränningar. I skogar där det redan finns gott om död ved bör dock naturvårdsbränningar undvikas för att förhindra lokala förluster av arter, säger Albin Larsson Ekström.

Vetenskaplig artikel

Albin Larsson Ekström, Jörgen Sjögren, Line Boberg Djupström, Göran Thor, Therese Löfroth. Reinventory of permanent plots show that kelo lichens face an extinction debt. Biological Conservation. November 2023. https://doi.org/10.1016/j.biocon.2023.110363