SLU-nyhet

'Valdemarsvik’ får utmärkelsen Årets ros 2024

Publicerad: 09 juli 2024
En blommande kvist av Rosa spinosissima (Plena-Gruppen) 'Valdemarsvik'. Färgfoto.

Utmärkelsen Årets ros tilldelas 2024 rosen ’Valdemarsvik’.

'Valdemarsvik' lanserades 2015 under varumärket Grönt kulturarv® och beskrevs då som den vackraste och mest odlingsvärda av de fyllda spinosissima-rosorna som påträffats i Rosuppropet. Året efter upptogs den även i E-plantas sortiment och kan således rekommenderas inte bara för hemträdgårdar utan även för offentlig miljö. Nu har Rosens dag utsett 'Valdemarsvik' till Årets ros 2024 och tipsar om sorten som perfekt för sommarstugetomten. Motiveringen lyder:

Tidig blomning, torktålighet och vackra nypon på hösten är egenskaper som gör 'Valdemarsvik' till ett utmärkt val för sommarvistet. Blomningen infaller när många har semester och när ledigheten är över klarar sig buskarna på egen hand, även vid torka. När det sedan är dags att stänga stugan för vintern finns de svarta, glänsande nyponen att glädjas åt.”

'Valdemarsvik' utmärks av och skiljer sig främst från de övriga sorterna i Spinosissima-Gruppen genom växtsättet, de vackert rosettformade blommorna och den bättre regntåligheten. Sorten kommer bäst till sin rätt när den odlas som solitär. Då kommer de bågböjda grenarnas eleganta form med talrika blommor i girlander bäst till sin rätt.

'Valdemarsvik' påträffades av Poms Rosupprop i östgötska Valdemarsvik, där den växer på tre närbelägna växtplatser. Den samlades in från en trädgård där den vuxit sedan åtminstone 1910-talet. Pom har också funnit 'Valdemarsvik' på halländska Vargaslätten.

Läs mer om utmärkelsen Årets ros hos Växtforum (länk till Växtforums webbplats)


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79