SLU-nyhet

Grattis Hannu Sarenström!

Publicerad: 16 september 2024

Hannu Sarenström är årets mottagare av stipendiet till Ulla Molins minne och emottog diplom, blommor och prischeck på Swedish Gardens konferens på Torups slott. Bakom stipendiet står Swedish Gardens, Höganäs kommun och SLU Tankesmedjan Movium.

Hannu, vilken relation har du till Ulla Molin och trädgårdarna hon skapade?
– Ulla verkade i en tid då jag inte var intreserad av trädgård, och den kunskap jag har av henne handlar om trädgården i Höganäs som jag har besökt, men när en trädgårdspersonlighet går ur tiden stannar trädgården också i det ögonblicket. Och det i sin tur speglar Ullas tid som pionjär och folkbildare i allt hon gjorde, det är en inblick i en stark personlighet som i sin tid förändrade trädgårdskulturen. Men det är storslaget att Ulla fortsätter att påverka trädgårdskulturen än idag även om jag inte verkar i hennes anda. Det viktigaste i all trädgårdskultur är att läsa av dåtiden och dess starka personligheter och ur det, på sitt eget vis, verka i samtiden.

Du verkar arbeta intensivt med både matlagning och trädgård, vilket är viktigast för dig?
– Utan mat blir det ingen trädgård, allt hänger ihop även om man inte odlar grönsaker. Mat har alltid varit centralt i mitt liv och måste jag välja så är mat viktigast. I livet handlar det om många stunder av njutning när man fyller på energi för att orka göra vad man än gör i trädgården. Men allt hänger ihop som sagt, god mat, trädgård att vara i, och landskapet runt omkring är också viktigt, precis som stämningen inomhus. Det handlar inte om ekonomisk rikedom, det handlar om att hitta sitt vackra liv.

Är din senaste bok, Trädgårdsromanser – mina bästa stunder och recept, främst riktad till trädgårdsälskare eller matentusiaster?
– Jag är lyckligt lottad och har alltid fått skriva utifrån var jag är i stunden, vare sig det är om mat eller trädgård. Alla mina böcker följer mitt liv och Trädgårdsromanser är en slags summering av var jag står nu, och om jag ska gå vidare? Livet hänger fortfarande ihop, utan god mat går det inte.

Berätta mer om din bakgrund, vad har du gjort tidigare?
– Jag är discokulan, punkkammen och syntluggen från förr. Jag hade förmånen att som ung arbeta på krog med de bästa kreatörerna och det har påverkar mig i allt jag gör.  

Du bor numera i Danmark med en stor egen trädgård. Är den inspirerad av Ulla Molin?
– Det kan jag inte påstå eftersom jag numera mest odlar och undersöker olika grönsaker. Det fanns en längtan i mig att komma tillbaks till det universum jag hade i min första trädgård på 90-talet, och vid ett besök i köksträdgården på Stickcafét på Åland för något år sedan väcktes den lusten. Det besöket var som att gå in i mig själv, den jag en gång var.

Vad arbetar du med just nu?
– Just nu fotograferar jag och skriver det sista på min nästa bok, skördar tomater och kokar sås och undersöker olika potatissorter.

Vad drömmer du om att göra?
– Jag lever ett fantastiskt liv och får göra så mycket roligt så jag behöver inte drömma. Men visst, jag hoppas på att jag är frisk och orkar gräva tills jag blir runt 104 år. Ett orangeri finns givetvis med i drömmen.

Fakta:

Syftet med stipendiet är att belöna, uppmärksamma och uppmuntra personliga insatser, stort engagemang och handlingskraft som främjar den estetiska och funktionella utformningen av parker och trädgårdar. Stipendiet ska stödja journalistisk, pedagogisk, praktisk eller kunskapsuppbyggande verksamhet som ökar intresset för parkers och trädgårdars skönhetsvärden och ändamålsenliga utformning.

I stipendiekommittén ingår Lena Vikström, vice ordförande Swedish Gardens, Fredrik Jergmo, SLU Tankesmedjan Movium, Ulf Nordfjell, ledamot i Swedish Gardens styrgrupp samt Magnus Svederberg, Höganäs kommun.

Pristagaren flankerad av delar av juryn, fr v  Magnus Svederberg, Hannu Sarenström, Lena
Vikström och Fredrik Jergmo. Foto: Agneta Green


Motivering 2024 års stipendium till Ulla Molins minne:
Hannu Sarenström är en mångsidig inspiratör inom mat och trädgård, en sann folkbildare i Ulla Molins anda, där ord och bild låter oss bli en del av hans mångfasetterade värld. Hannus trädgårds- och matböcker är kantade av priser och han är en mycket uppskattad, omtyckt och flitig föredragshållare. Med blogg och livfulla inlägg på sociala medier inspirerar Hannu. Många är de som väljer att delta i hans matlagningsäventyr hemma i Danmark på Langeland, men också i Italien och Sverige. Hans praktiska odlingserfarenheter av grönsaker lockar också allt fler att odla sin egen mat för att leva mer hållbart. I sin senaste bok Trädgårdsromanser – mina bästa stunder och receptdelar han med sig av sitt liv med mat och trädgård. En röd tråd som går genom hela hans imponerande bokproduktion. Han gör det ödmjukt, enkelt och generöst på ett sätt som bara Hannu kan.

 

Tidigare stipendiater:
Första året stipendiet delades ut i sin nuvarande form var 2017. Då gick utmärkelsen till konstnären och keramikern Signe Persson-Melin med motiveringen att hon har berikat och förskönat vardag och fest med sina bruksföremål. Signe Persson-Melin samarbetade nära och länge med Ulla Molin.

2018 Heidi Palmgren. Trädgårdsdesigner bland annat har skapat Ulla Molins Gröna Rum i Norrvikens trädgårdar i Båstad.

2019 Rigmor Celander. Gestaltningschef i Göteborgs botaniska trädgård, där hon förenat botanisk mångfald med estetiska kompositioner.

2020 Kajsa Vildängen. Trädgårdsmästare som lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.

2021 Peter Korn och Julia Andersson. För ett nytt synsätt på trädgårdens planteringar med naturens skönhet och en rik biologisk mångfald som ledmotiv.

2022 Lisa Ising. Trädgårdsjournalist som ur olika perspektiv ger röst åt trädgårdens betydelse på en rad plattformar.

2023 Liselotte Fritz. Författare och skribent som förra året var aktuell med boken ”Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården”.