Kontaktinformation
anna.berlin@slu.se, 018-671579
Ett nytt tvärvetenskapligt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap söker doktorander i virologi och ekologi. Doktoranderna ska utveckla nya metoder för att upptäcka och hantera antagonistiska hot tillsammans med representanter från olika delar av livsmedelssystemet.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), har tillsammans med FOI, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och Jordbruksverket beviljats totalt 60 miljoner kronor i forskningsmedel från Formas för att skapa Food Defence Research Centre, ett kunskapscentrum för livsmedelsberedskap.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som utforskar hur Sverige kan öka sin förmåga att avskräcka, upptäcka och hantera antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen. Kunskapscentrumets arbete inriktar sig på fyra typer av krigföring: kemisk, biologisk, ekonomisk- och informationskrigföring.
Syftet med centrumet är att utveckla nya metoder för att upptäcka och hantera antagonistiska hot, samt ta fram och öva åtgärdsstrategier tillsammans med representanter från olika delar av livsmedelssystemet.
I det här projektet vid SLU ska förekomst och karaktärisering av virus som orsakar problem för svensk livsmedelsproduktion studeras. Projektet är brett och inkluderar både virus som infekterar grödor och de som infekterar produktionsdjur. Identifieringen av virus kommer bland annat att ske med hjälp av en databas med DNA-sekvensdata från en ny och unik tidsserie av luftprover från ett jordbrukslandskap i södra Sverige.
Projektet kommer även involvera insamling av nya prover, från olika källor, i olika delar av Sverige med avsikt att analysera även dessa för förekomst av virus som potentiellt kan påverka livsmedelsproduktionen. Hur förändringar i väder och klimat påverkar förekomsten av olika virus kommer också att studeras. Sista ansökningsdag är 26 maj 2025.
Den andra tjänsten är placerad vid Umeå universitet. Här söker vi en doktorand i ekologi, med fokus på skadegörare inom livsmedelsproduktion. Projektet kommer att baseras på eDNA-övervakning samt storskalig DNA-sekvensanalys. Projektet innebär analys av ett unikt arkiv av luftprover för att studera hur olika skadeorganismer som orsakar problem för svensk livsmedelsproduktion varierar över tid. Hur förändringar i väder och klimat påverkar förekomster kommer också att analyseras. Sista ansökningsdag är 19 maj.
Kandidaterna behöver kunna svenska.
anna.berlin@slu.se, 018-671579