Lera som byggmaterial väcker nyfikenhet

På konferensen JordBygg 2025 blev det tydligt att intresset för jordbaserade material ökar. Med demonstrationsprojekt, öppna kunskapsplattformar och samverkan mellan aktörer, finns alla möjligheter att dessa material blir en del av framtidens hållbara byggande.
Årets LantBygg-konferens med titeln JordBygg, som organiserades av institutionen för biosystem och teknologi, SLU Partnerskap Alnarp och föreningen Hållbart Byggande i Syd, samlade nästan 130 deltagare från hela byggsektorn – producenter, beslutsfattare, forskare, arkitekter och byggare – med ett gemensamt fokus: att utforska och främja användningen av jordbaserade byggmaterial i Sverige.
Konferensen syftade till att ge en helhetsbild av dessa material, där röster från forskare (MaU) producenter (bl.a. Conluto, Ottossons Färg), myndigheter (SIS genom Bruksspecialisten), arkitekter (Gaia Arkitekter) och entreprenörer (Ekoisolering) belyste ämnet från olika perspektiv. Dagen kompletterades av två praktiska demonstrationer, som visade både materialens egenskaper och deras breda användningsmöjligheter i byggsammanhang.
Konkreta resultat från workshops
I konferensens workshop togs konkreta, implementerbara förslag fram för att främja användningen av jordbaserade byggmaterial. Några centrala slutsatser:
- Hybridlösningar behövs som kombinerar massivträ, lera och återbrukade betongelement och som visar potential för återbruk och demonterbarhet.
- Det behövs ökad tillgänglighet till biobaserade material och deras integrering i digitala verktyg som ArchiCAD och Revit.
- Vikten av att klassificera lera på liknande sätt som konstruktionsvirke lyftes fram.
- Att göra naturliga material trendiga och attraktiva för både konsumenter och branschaktörer ansågs avgörande.
Vad utgör hinder och hur kan användningen av förnybara och jordbaserade material öka?
Konferensen adresserade även vad som idag hindrar ökad användning av förnybara och jordbaserade byggmaterial – och hur dessa hinder kan övervinnas:
- Attityder och normer inom byggbranschen behöver förändras.
- Byggregler och standarder behöver moderniseras eller ges större flexibilitet.
- Storskalighet och tillgång: Lokala material kräver nya logistiklösningar.
- Arkitektens roll behöver stärkas.
- Utbildning: Hantverkare, byggföretag, beslutsfattare och arkitekter måste få bättre kunskap om jordmaterial.
- Ekonomiska argument måste tydliggöras, inklusive livscykelkostnader och inomhusmiljöfördelar.
- God praxis och exempelprojekt är viktiga verktyg för förändring.
- Politiska styrmedel och kommunala riktlinjer krävs för att möjliggöra omställning.
- Större bolag (t.ex. Skanska) bör ta ett större ansvar för att investera i och utveckla dessa material i praktiken – särskilt när mindre aktörer redan har visat vägen.
JordBygg 2025 visade tydligt att intresset för jordbaserade material ökar. Med demonstrationsprojekt, öppna kunskapsplattformar och samverkan mellan aktörer, finns alla möjligheter att dessa material blir en del av framtidens hållbara byggande.
Crisis = Opportunity. JordBygg 2025 visade att vi har både kunskapen och viljan – nu behövs handling.
Vi ses nästa år på HalmBygg 2026, då vi fördjupar oss i lantbruksbaserade sidoprodukter – med särskilt fokus på halmens användning i byggandet!
/György Ängelkott Bocz
Länkar:
Biosystem och teknologi