Stallförsök inom SLU Gigacow

Senast ändrad: 06 maj 2025

Stallförsök används för att undersöka nya rön och hypoteser under förhållanden som ligger så nära praktiken som möjligt. SLUs infrastruktur för kodata, Gigacow är en del av Nordic Testbed Network och samlar kontinuerligt in data från de privatägda mjölkbesättningar som ingår i nätverket.

Genom stallförsök är det möjligt att testa ny teknik och nya metoder samtidigt som SLU Gigacow utvärderar hur nya datakällor kan bidra till ett lönsamt och hållbart jordbruk. En mjölkko lever under en lång tid och det är därför värdefullt att samla in data under långa tidsserier före, under och efter de praktiska försök som genomförs. Genom att bygga denna helhetsbild med daglig datainsamling från mjölkgårdar kan vi bättre planera försöksverksamheten, snabbt identifiera gårdar där försöken kan genomföras och facilitera försöken.

Hur går det till när det blir ett försök?

De försök som SLU Gigacow stödjer kan antingen vara forskningsmotiverade eller ingå i innovationsstödjande verksamhet. För forskningsmotiverade stallförsök samarbetar vi med forskare och näringen för att säkra finansiering till projekt. SLU Gigacow kan sedan ta ansvar för att bygga upp den tekniska infrastruktur som krävs för datainsamling och bidra till kunskapsåterföring medan forskare nyttjar datan i ett fler flera forskningsprojekt.

Tack vare finansiering från Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering har SLU Gigacow även möjlighet att facilitera ett antal stallförsök för att stödja utvecklingen av nya innovationer och metoder inom jordbruket.

Om du är intresserad av att använda SLU Gigacow för forskning eller stallförsök, kontakta vår koordinator Tomas Klingström via vår funktionsmejl gigacow@slu.se.

Exempel på Stallförsök vid SLU Gigacow

forskare-installerar-mekanisk-enhet

Global Methane Genetics initiative är en internationell satsning på avel för att minska metangasutsläpp från idisslande djur. I Sverige leder Dr Elisenda Rius-Vilarrasa från Växa Sverige arbetet där så kallade sniffers installeras i mjölkrobotar för att mäta kors metangasutsläpp och data samlas in från gårdarna med hjälp av SLU Gigacow. Växa Sverige leder projektet som genomförs med finansiering från Jordbruksverket, Stiftelsen Lantbruksforskning och Global Methane Hub samt stöd för kunskapsåterföring via Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering.

Ingemar Ohlsson, Martin Bjerring (Århus) och Benny Gustavsson (Växa) installerar den första sniffern. Foto: Ingemar Ohlsson

 

Från känslig till robust atlet är ett forskningsprojekt för att utvärdera om genomisk selektion kan hjälpa mjölkkor möta varmare temperaturer. SLU Gigacow bistår med datainsamling av väderdata, kodata och möjlighet att testa temperaturloggar på gårdar för att mäta väderpåverkan både inne och ute. På så sätt kan projektet utöver avelsfrågan bidra till förbättrade stallmiljöer och nya metoder för att mäta värmestress. Forskningsprojektet finansieras av Formas och ytterligare medel för stallförsök har tillförts från Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering samt European Partnership on Animal Health and Welfare.

anicare-aktivitetsmätare-teknik-för-forskning

Anicare aktivitetsmätare är utvecklade för att följa vilt och renar över stora avstånd. SLU Gigacow har via Nordic Testbed Network faciliterat stallförsök med Anicares mätare på mjölkkor i ett projekt finansierat av EIT Food  och bistår med datainsamling för att Anicare Oy skall kunna anpassa sensorn för betande kor. Läs mer om försöket här (länk kommer senare).

Anicare aktivitetsmätare väger 25 g och monteras i örat. Under försöket följs djuren detaljerat i 60 dagar. I kommersiellt bruk beräknas batteriet räcka i fyra år. Foto: Tomas Klingström, SLU

 

Cow Social Interaction and Disease Transmission är ett projekt som genomfördes under professor Lars Rönnegårds ledning (SLU/Högskolan i dalarna). I försöket användes bland annat positioneringdata från mjölkgårdar. För att förbereda framtida forskning inom området har Beijerlaboratoriet för husdjursforskning och forskargruppen för kvantitativ genetik delfinansierat installationen av Växa Contols system för positionering på en mjölkgård i SLU Gigacow.

Avancerad ljusanalys i lantbruksmiljöer är ett samarbete mellan Agtech Sweden, den ideella föreningen Ljusinitiativet, Vreta utbildningscentrum samt forskare vid SLU, Stockholms universitet och Linköpings universitet. Ljusmätningarna bidrar till en ökad förståelse för ljusets dimension i goda stallmiljöer. Arbetet är även viktigt för att bättre förbereda framtida arbete med att installera videoutrustning för utveckling av AI-modeller för övervakning i stallmiljö. Arbete pågår just nu för att planera och organisera en Deeptech satsning vid SLU för att systematiskt samla videodata inom SLU Gigacow och tillgängliggöra detta för olika forskningsprojekt där automatiserad videoanalys används.


Kontaktinformation

Tomas Klingström, projektkoordinator
Institutionen för husdjursgenetik, SLU
tomas.klingstrom@slu.se