Sveriges lantbruksuniversitet

Föreläsningar av nya professorer 2020-2021

Lär dig mer om universitetets spännande forskningsområden genom att lyssna på korta och inspirerande populärvetenskapliga föreläsningar av våra nya professorer. I år presenterar vi 15 nya professorer som föreläser under två dagar, 28-29 april. Föreläsningarna är en del av professorernas installation i sina nya ämbeten.

En annorlunda professorsinstallation

Varje år installeras ett antal nya professorer vid SLU. År 2020 ställdes dock allt in till följd av pandemins utbrott men i år genomför vi delar av den professorsinstallation som väntar varje ny professor som anställs vid SLU. Den formella installationen som sker genom en installationsceremoni får skjutas på framtiden. Installationsföreläsningarna, där de nya professorerna presenterar något från sina respektive forskningsområden, genomförs dock i år i ett nytt spännande format. 

Varje programpunkt inleds med en presentationsfilm och ett samtal mellan professor och moderator. Efter denna introduktion kommer varje professor att ge en populärvetenskaplig föreläsning på 15 minuter som avslutas med en frågestund.

Så här deltar du

Föreläsningarna direktsänds från SLU Uppsala och SLU Umeå. Du kommer att hitta sändningen på den här sidan. Ingen anmälan krävs.

Vi hoppas på stor nyfikenhet hos den digitala publiken och uppmanar er att ställa frågor via nyaprofessorer@slu.se. Skicka in din fråga under pågående föreläsning så tar moderatorn upp den vid den avslutande frågestunden.

Du som inte har möjlighet att ta del av direktsändningen kommer att kunna se föreläsningarna i efterhand. Vi ber dock om överseende med en viss fördröjning då materialet ska textas innan det kan publiceras.

Nya professorer – samlingsfilm 1 av 3

Vill du veta mer om miljökommunikation, kretsloppsteknik, individuella skillnader i djurs beteende, vattenlevande mikroorganismer och entreprenörskap på landsbygden? Gör ett nerslag i vardagen för några av våra nya professorer.

Nya professorer – samlingsfilm 2 av 3

Vill du veta mer om träteknologi, skogsekonomi och -logistik , oorganisk och fysikalisk kemi och skoglig växtfysiologi? Gör ett nerslag i vardagen för några av våra nya professorer.


Nya professorer 2020-2021

Porträtt av Malin von Essen

Moderator: Malin von Essen

Malin von Essen är moderator, facilitator och frilansskribent. Hon utbildade sig under 1990-talet till jägmästare vid SLU och därefter till journalist vid Stockholms universitet. Sedan knappt tio år driver hon ett eget företag med huvudsaklig inriktning på facilitering av dialog om komplexa samhällsfrågor, ofta med inriktning på förvaltning av naturresurser. Hon har tidigare bland annat arbetat med förmedling av forskningsresultat i olika roller som anställd vid SLU och Skogforsk.

Foto: Patrik Söderman

Publicerad: 16 april 2021 - Sidansvarig: mikaela.tobar@slu.se
Loading…