Uppdrag vid analysfunktionen inom SLU Skogsskadecentrum, analytiker med inriktning mot skogsskötsel och skogsskador
Fakulteten för skogsvetenskap
SLU Skogsskadecentrum
SLU Skogsskadecentrum är en nod för forskning, analys och samverkan kring skogsskador i Sverige. Inom centret arbetar analytiker med fokus på olika typer av biotiska och abiotiska skador, riskanalyser och socio-ekonomiska konsekvenser. Skogsskötselåtgärder är viktiga verktyg för att förebygga och minska effekterna av olika typer av skogsskador. Det finns därför ett stort behov av att öka kunskapen om hur olika skogsskötselåtgärder kan utformas samt att utveckla skogsskötselåtgärder för att minska förekomst och risk för skador. Denna kunskap behöver omsättas i form av användbara råd till skogsbruket.
Det praktiska skogsbruket efterfrågar i allt högre grad forskningsnära kompetens som inte bara kan förmedla kunskap, utan också lyssna, tolka och översätta de utmaningar och frågor som finns i vardagen till relevanta analysfrågor. Det här har blivit tydligt i utvärderingen av SLU Skogsskadecentrum som nyligen har genomförts. En viktig del av uppdraget är därför att bygga broar mellan den vetenskapliga analysen och de praktiska behov som uttrycks av skogsägare, rådgivare, bolag och myndigheter.
I uppdragen finns stora möjligheter att skapa egna lösningar, kreera nya idéer och hjälpa till att förändra framtiden för våra svenska skogar.
Om jobbet
Syftet med uppdragen är att stärka länken mellan vår analysfunktion, skogsskötsel, skogsskador och praktisk skoglig verksamhet.
I rollen ingår att
- Fungera som en brygga mellan skogsskadeanalytiker och praktiken (markägare, rådgivare, myndigheter m.fl.).
- Analysera samband mellan olika skogsskötselmetoder och förekomst av skador, t.ex. med hjälp av data från långliggande fältförsök eller nationella databaser.
- Utforma förslag på skogsskötselåtgärder och kunna ge råd i skogsskötselfrågor för att förebygga och minska effekter av olika typer av skogsskador.
- Bidra med skogsskötselkompetens till analyser som utförs av centret.
- Identifiera kunskapsluckor och utveckla relevanta analysfrågor inom skogsskötsel i samverkan med andra analytiker och praktiska aktörer.
- Samverka aktivt med skogliga aktörer för att fånga upp behov och perspektiv från praktiken.
- Kommunicera resultat på ett tillgängligt sätt till olika målgrupper t.ex. genom att ta fram fältguider i samverkan med vår kommunikatör, övriga analytiker och tilltänkt målgrupp.
Din bakgrund
Vi söker dig som har en lämplig akademisk examen och expertkompetens inom skogsskötsel och skogsskador, dvs. praktisk erfarenhet inom skogsbruket och/eller rådgivning. Du ska ha erfarenhet av att arbeta med skogliga data, fältförsök och analys och har en god förståelse för svenska skogsekosystem och skogsbruk. Mycket god kommunikativ förmåga i både svenska och engelska, i tal och skrift är ett krav, liksom även mycket god förmåga att arbeta både självständigt och i team.
En grundutbildning som t.ex. jägmästare eller motsvarande är meriterande. Du är inte främmande för att läsa och sammanfatta forskningsresultat och en doktorsexamen kan vara meriterande. Dokumenterat god samarbetsförmåga samt erfarenhet av samverkan med praktiken/skogsbranschen är meriterande. Eftersom arbetet är förenat med många kontakter både inom och utanför SLU fäster vi stor vikt vid dina personliga egenskaper vad gäller kommunikations-, samarbets-, initiativ- och organisationsförmåga.
Om oss
Mer information om institutionen/avdelningen: SLU Skogsskadecentrum | slu.se
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Placering:
Någon av SLUs orter
Anställningsform:
Uppdraget förutsätter en tillsvidareanställning vid SLU och är tidsbegränsat till 2 år med möjlighet till förlängning.
Omfattning:
30-50%
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2025-08-31. Uppdraget tillsätts löpande.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
-
ReferensnummerSLU.ua.2025.2.5.1-2472
-
Publiceringsdatum2 juli 2025
-
Sista ansökningsdag31 augusti 2025
-
ArbetstidDag
-
BefattningAnställd/Medarbetare
-
YrkesområdeTeknisk/administrativ
-
YrkesnivåDeltid
-
AnställningsnivåTidsbegränsad anställning
-
OrganisationerSLU, Fakulteten för skogsvetenskap
Kontaktpersoner
Verksamhetens kontaktpersoner- Jonas Rönnberg, fornamn.efternamn@slu.se
- Wiebke Neumann Sivertsson, fornamn.efternamn@slu.se
- Katja Fedrowitz, fornamn.efternamn@slu.se