
Ola Lundin – Växtodlingssystem inom ekologisk produktion
Ola Lundin är sedan 2021 ansluten till Epok och arbetar med växtodlingssystem inom ekologisk odling. Ola är forskare vid Institutionen för Ekologi på SLU.
Ola har en grundutbildning i miljövetenskap och hans doktorsavhandling handlade om pollinering och kontroll av skadeinsekter i klöverfröodling. Efter disputationen arbetade Ola två år i USA vid University of California, Davis, i ett forskningsprojekt om hur blomremsor kan användas för att stödja pollinering och kontroll av skadegörare i trädgårds- och jordbruksgrödor. Sedan några år är Ola tillbaka på SLU i Uppsala, där han forskar om hur funktionellt viktiga insekter i jordbruket som pollinerare, skadegörare och naturliga fiender kan hanteras och förvaltas i olika grödor. Både i ekologisk och konventionell odling. Mycket av forskningen bedrivs i fält ute hos lantbrukare runt om i Sverige.
På senare tid har jag breddat mina intressen och börjat studera mina frågor som handlar om grödornas pollinering och skydd mot skadegörare i ett bredare odlingssystemperspektiv. Min utgångspunkt för detta är att åtgärder som förbättrar förhållanden i odlingen för pollinering och kontroll av skadegörare bara kommer bli framgångsrika i praktiken om de inte innebär för stora nackdelar i andra aspekter i odlingen. En målsättning är att identifiera system för att odla grödorna som är multifunktionella och begränsar målavvägningarna.
Publikationer
Regenerativt bete – Vad? Hur? Varför?
Under senare år har användningen av begreppet regenerativt lantbruk ökat kraftigt både inom akademisk litteratur och av organisationer i jordbrukssektorn och livsmedelsindustrin. Det saknas dock en enhetlig definition av regenerativt lantbruk. Det är också oklart om regenerativt lantbruk främst handlar om produktionsmetoder eller istället mål med produktionen, men produktionsmetoder som ofta anses karakterisera regenerativt lantbruk är att integrera växtodling och djurhållning, minimera användningen av insatsmedel och jordbearbetning samt variera växtföljderna. Viktiga mål är framförallt förbättrad jordhälsa, men också ökad kolinlagring och ökad vatten- och ekosystemhälsa.
Ekologiskt, regenerativt, agroekologi... – vad är skillnaden?
Under senare år har flera termer för olika odlingssystem ökat i popularitet inom lantbruket, i media och i livsmedelsföretags marknadsföring. Här presenteras kort ekologiskt lantbruk, agroekologi, bevarandejordbruk, permakultur, regenerativt lantbruk och skogsjordbruk samt hur de olika odlingsformerna hänger ihop och liknar eller skiljer sig från varandra. Texten i detta faktablad är
ett utdrag från ekofakta.se.
Fakta och råd om biostimulanter
I detta faktablad från Epok ges korta fakta och råd om användning av biostimulanter i svensk jordbruks- och trädgårdsodling. Faktabladet bygger på två stora internationella studier och några svenska fältförsök med biostimulanter som genomförts de senaste åren.
Kontakt
-
Person