Om centrumet
Genom framstående forskning och utbildning skall centrumet samverka med näringsliv och offentliga aktörer för att utveckla, sprida och nyttiggöra kunskap och nya lösningar för en omställning som balanserar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Nyheter
-
Annie tar täten för en hållbar matproduktion
Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. -
50 miljoner satsas på nytt kunskapscentrum för hållbar matproduktion i Alnarp
SLU och Sparbanken Skåne grundar gemensamt ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion i Alnarp. I fokus står omställningen till mer hållbara produktionsprocesser inom jordbruk och trädgårdsnäring i det första ledet av livsmedelskedjan.
Svensk primärproduktion
Primärproduktionen är det första ledet i livsmedelskedjan som ofta sker på gårdsnivå i lantbruks- och trädgårdsföretag. Detta led omfattar till exempel produktion av frukt och grönsaker, spannmål, raps, baljväxter samt kött-, ägg- och mjölk.
Jordbruket försörjer oss med mat och ger även livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Samtidigt medför produktionen en negativ påverkan på miljön som kan minskas. Ett exempel är biologisk mångfald och ett annat är utsläpp av växthusgaser och branschen utmanas tydligt av klimatförändringarna. Primärproduktionens företg har även utmaningar när det gäller ekonomisk hållbarhet. Något som krävs för att tex öka produktionen, attrahera arbetskraft och investera i hållbar produktion som helhe.
Målsättningen i Sverige är att bli mer självförsörjande på livsmedel, inte minst som en del av beredskapen, samtidigt som konkurrensen om markanvändningen ökar. Allt detta gör behovet av kunskap och innovation i jordbruks- och trädgårdssektorn till en viktig samhällsfråga.