
Vad gör en jägmästare?
Jägmästare är en flera hundra år gammal titel, som ursprungligen bars av de som övervakade statens vilt och skogar. Trots namnet så är jakt inte i fokus nuförtiden. Dagens jägmästare är experter på att förvalta skog och de värden som är kopplade till skog. Det är en komplex uppgift, som kräver avväganden och balans av ekonomiska, miljömässiga och sociala mål.
De som idag är jägmästare har en jägmästarexamen, som är en yrkesexamen med krav på både breda och fördjupade kunskaper inom yrkesområdet. Den som har en jägmästarexamen har därför en kombination av kompetenser, där skogsbruksvetenskap, biologi och ekonomi utgör gemensam bas. En generell examen, som kandidat- och masterexamen, ställer inte motsvarande krav.
Vad jobbar en jägmästare med?
De flesta som har en jägmästarexamen jobbar med skogsbruk och naturvård, ofta i ledande befattningar. Arbetsgivare är främst företag inom den breda och varierade skogssektorn, men många jobbar också på myndigheter som Skogsstyrelsen, länsstyrelser och kommuner. Som jägmästare har du en bred skoglig kompetens, så arbetsmöjligheterna är många. Du är eftertraktad på arbetsmarknaden med goda karriärsmöjligheter.
Hur blir jag jägmästare?
Endast SLU kan ge jägmästarexamen. För detta krävs fem år studier, med kurser som ger tillräcklig mängd skogsbruksvetenskap, biologi och ekonomi kompletterat med breddnings- och fördjupningsstudier. Rakaste vägen till jägmästarexamen får du genom att välja programkombinationer som, utöver kandidat- och masterexamen, även leder till jägmästarexamen. Men det finns också möjlighet att bygga ihop till en jägmästarexamen på annat sätt, genom att välja kurser utifrån egna intressen och mål.
Denna väg till jägmästarexamen gäller sedan höstterminen 2021, då det femåriga jägmästarprogrammet ersattes av kandidat- och masterprogram. De nya kraven för jägmästarexamen är framtagna i nära samarbete med arbetsgivare inom skogssektorn. De är designade för att ge studenten flexibilitet i program- och kursval, samtidigt som de säkerställer den nödvändiga yrkeskompetensen.
Krav för jägmästarexamen
Jägmästarexamen uppnås efter godkända kurser om 300 högskolepoäng (hp). 195 hp måste vara inom tre ämnen och i viss omfattning (Baskraven nedan). Kurser på både kandidat- och masternivå kan användas för att uppfylla baskraven. De återstående 105 hp är valbara inom relevanta ämnen, och kan också de komma från kurser på såväl kandidat- som masternivån. Sist men inte minst så måste examensarbetet på masternivån vara inom ett av tre specifika ämnen, vilket kräver kurser i viss mängd på masternivå (se Övrigt nedan).
Nedan finns en övergripande summering av de krav som börjar gälla från och med 1 januari 2022. Preciseringar finns i examensbeskrivningen för jägmästarexamen i SLU:s lokala examensordning (under uppdatering och inte publicerad ännu).
Baskrav, 195 hp
- 135 skogsbruksvetenskap med krav på viss bredd och djup
- 30 hp biologi varav minst 15 hp inom ekologi
- 30 hp ekonomiämnen (företagsekonomi och/eller nationalekonomi) varav minst 15 hp företagsekonomi
Inriktnings-/specialiseringskrav, 105 hp
- 105 hp fördjupnings- eller breddningsstudier inom baskravsämnena och/eller ytterligare ämnen som har bedömts relevanta mot målen för jägmästarexamen.
Övrigt
Inom ramen för bas- och inriktnings-/specialiseringskraven ska följande ingå
- Ett självständigt arbete på grundnivå (kandidatarbete) om minst 15 hp
- Minst 90 hp på avancerad nivå (masternivå) varav minst 60 högskolepoäng med fördjupning inom något av ämnena skogsbruksvetenskap, bioekonomimanagement, biologi eller företagsekonomi, inklusive minst 30 hp självständigt arbete inom ämnet (masterarbete).
Det självständiga arbetet på avancerad nivå ska vara examinerat vid institution inom SLUs fakultet för skogsvetenskap, och enligt fastställd kursplan för självständigt arbete för jägmästarexamen alternativt tillgodoräknats som relevant mot målen för jägmästarexamen.

Skogsvetarprogrammet - kandidatprogram 3 år
Vill du vara med och bidra till en hållbar framtid? Kunskap om skogsekosystemet och om varsam användning av skogen är viktiga redskap för en hållbar framtid.

Skogsekonomi - kandidatprogram 3 år
Vill du arbeta i en av Sveriges största branscher? Det här är programmet för dig som vill få en ekonomisk utbildning med fokus på skogsföretagande och bli en del av skogsbranschen.

Forest and Landscape - kandidatprogram 3 år
Vill du vara med och påverka i frågor som gäller skogen och landskapet? Det här nya programmet tar ett helhetsgrepp om skogen och dess betydelse för samhället, genom kombination av olika perspektiv på miljö och ekonomi, skötsel och vård, stad och land.

Skogsmästarprogrammet - kandidatprogram 3 år
Utveckla vår största förnybara naturresurs. Som skogsmästare kan du göra insatser för skogens rika naturvärden och biologiska mångfald. Du får dessutom möjlighet att förvalta en viktig exportprodukt.
Kontaktinformation
Studie- och karriärvägledning
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.
Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.
Telefon
018-67 28 00
Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15