Hon synliggör naturens osynliga mirakel

Senast ändrad: 17 augusti 2020
Porträtt av en kvinna. Foto.

Inger Källander har ägnat hela sitt yrkesliv åt att berätta om ekosystemtjänster, men från början tänkte hon inte på att det var det hon höll på med. Tidigare var hon bonde på ett ekologiskt lantbruk och levde nära alla de fantastiska processer som hela tiden pågår i naturen. Parallellt med bondelivet har hon skrivit facklitteratur om det här, men längtan efter att få förmedla det på ett annat sätt växte sig allt starkare.

Inger drivs, precis som de flesta naturvägledare, av tron på att naturkänsla är grunden för allt miljöarbete. Vi behöver se det vackra i naturen och förstå hur beroende vi är av den. När hon skrev faktatexter kände hon sig begränsad, det gällde hela tiden att korta ner och vara saklig.

– Jag ville göra något annat. Jag ville skriva om allt det underbara, vackra, fascinerande och njutbara som pågår runt omkring oss. Om varför det är så viktigt. Det finns så många som inte har en aning om detta, berättar Inger Källander.

Hon bestämde sig för att berätta om de samspel och processer som hon lärt känna bäst i arbetet på gården, det blev nio stycken.

– Tidigare hade jag tänkt på dem som underbara naturfenomen, men insåg att min lista var några av de definierade ekosystemtjänsterna. Det handlar om precis samma saker, säger Inger Källander. 

Det hon ville berätta om var pollinering, fröspridning, nedbrytning och näringsomsättning, näringsförsörjning, predation, vattenrening och den livsviktiga fotosyntesen. Hon testade sina idéer på två av sina barn: dottern Karin som är duktig naturfotograf och sonen Linus som är kommunikatör med ett ungdomligt nätverk. De tände på idén och nu arbetar de tillsammans och utgör ett kreativt och sammansvetsat team i projektet "Osynliga Mirakel". Avsnitten i fotoboken, som skrevs först, har namn som ”Pollenkyssen” och ”Kalas i komockan”. Varje avsnitt har sedan blivit en barnbok med samma namn. Hon använder sig gärna av humor och till varje bok finns ett tillhörande bildspel.

Ett nytt sätt att skriva

Själva skrivprocessen var en spännande upplevelse för Inger. Hon hade skrivit massor av undervisningsmaterial, faktaartiklar, rapporter, remissvar och böcker om ekologiskt jordbruk. Det här blev något helt annat.

– Texterna liksom bara kom till mig, jag skrev precis så som det kändes med hela fascinationen och vördnaden inför naturen i ett nästan poetiskt bildspråk, berättande snarare än beskrivande. Mina barn deltog hela tiden i skrivprocessen och de blev också fascinerade, de visste inte att det bodde en poet i mig. Sedan hade vi vansinnigt kul när vi var ute och fotograferade. Hela arbetet har varit en njutning, berättar Inger Källander.

De ville göra en upplevelsebok med stora, närgångna foton. Resultatet blev boken ”Osynliga mirakel” där varje kapitel beskriver en ekosystemtjänst. Tanken med fotona är inte att illustrera texterna, de lever sitt eget liv. De visar sådant man kan se och uppleva så fort man kliver utanför dörren.

– Miraklen finns nästan var man än befinner sig, bara man öppnar ögonen, tar fram förstoringsglaset och sin nyfikenhet, menar Inger Källander.

Projektet har växt

För Inger är naturen ofta intensivt musikalisk, det ville hon också visa. Hon frågade sin vän Janne Schaffer om han ville illustrera hennes texter med sin musik.

– Janne är mycket miljöengagerad, är t.ex. ambassadör för ekologiskt lantbruk, och han sa ”javisst” innan han ens läst någon text. Efter att senare ha diskuterat formen tillsammans kom vi fram till att en ljudbok med en riktigt bra uppläsare skulle bli det bästa, berättar Inger.

Tack vare Janne Schaffer fick hon kontakt med Dramatenskådespelarna Lena Endre, Stina Ekblad och Thomas Hanzon. De har läst in hennes texter och ljudboken finns nu på CD och även på Spotify.

Inger bestämde tidigt i arbetet (på Karins och Linus initiativ) att också göra barnböcker. Innehållet är detsamma. Roligt, poetiskt och lite klurigt, fast enklare formulerat och illustrerat med akvarellmålningar av konstnären Anna Helldorff.

– De här böckerna har blivit väldigt uppskattade, många skolor och bibliotek har köpt dem eftersom Bibliotekstjänst har givit dem fantastiska recensioner. Det är ingen lätt sak att förklara för barn hur fotosyntesen eller naturens rening av vatten fungerar. Jag har ju inte tänkt undervisning i första hand, men de har tydligen fungerat bra även i det sammanhanget. Det viktigaste för mig är att barnen tycker det är roligt att upptäcka naturen, säger Inger Källander.

Utställning på turné

För att nå ut med sitt material har de satt ihop en utställning som baseras på Ingers böcker. Den innehåller Karins foton, totalt 25 tavlor. De flesta är tagna i Sverige, i trakten runt Söderköping och på Västkusten, men också i Afrika.

– Det är en ganska stor utställning i sin helhet. På olika ställen har man visat upp olika delar av utställningen, beroende på utrymme och vad man har för fokus, berättar Inger Källander.

Ibland har de besökt utställningarna, hållit föredrag och kommenterat bildspelen eller arrangerat workshops.

– Vi utvecklar hela tiden fler praktiska övningar som barn och vuxna kan göra tillsammans. Vi har till exempel planterat frön, byggt bihotell, målat humlor, blommor och blad och tillverkat rullstensåsar i miniatyr, säger Inger Källander.

En pärm följer med utställningen där besökaren kan lära sig om olika ekosystemtjänster med hjälp av enkla, korta texter. Utställningen har bland annat visats på olika naturum, bibliotek och i Göteborgs botaniska trädgård.

– De som haft utställningen har varit väldigt förtjusta, det är ett bra och enkelt sätt att lyfta ekosystemtjänsterna. Illustratören Anna Helldorff och jag gör en hel del workshops i skolor och förskolor. Vi hoppas också få möjlighet att göra ett pedagogiskt material för lärare av allt vi redan hittat på. Det är fantastiskt roligt och spännande att kommunicera på det här sättet och jag hoppas att det gör nytta, avslutar Ingrid Källander.  

Fakta:

Inger Källander är författare och ekologisk bonde. Hennes böcker och ljudböcker finns att köpa direkt från henne eller på Osynliga mirakels webbplats. De finns även på alla ställen som säljer böcker, både på nätet och i butiker. Du kan förstås också låna böckerna på bibliotek. Utställningen går att hyra mot en mindre avgift.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv