Verksamhetsansvarig
Institutionen för vatten och miljö, Sektionen för ekologi och biodiversitet
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Miljöpåverkan från bekämpningsmedel bedöms idag i huvudsak utifrån kemiska analyser av vatten. Kopplingen mellan halter i vatten och sediment och verkliga biologiska effekter är dock osäker.
Vattenorganismer i jordbruksområden exponeras också för ett flertal ämnen samtidigt, vilket gör det svårt att bedöma enbart utifrån kemiska analyser vilken den samlade effekten blir. Det finns därför ett fortsatt stort behov av att utveckla metodik för att kvantifiera och bedöma de biologiska effekterna växtskyddsmedel i enskilda vatten.
Syftet är att studera bekämpningsmedelsanvändningens effekter på akvatiska ekosystem i det svenska jordbrukslandskapet. Den planerade verksamheten syftar till att stärka kompetensen om biologiska effekter av bekämpningsmedel och utgör en del i utvecklingen av ett system för bedömning av bekämpningsmedelspåverkan med biologiska indikatorer. Olika ansatser ska göras för att utveckla metoder som kan skilja påverkan av bekämpningsmedel från annan påverkan, exempelvis övergödning och förändringar i hydromorfologi.
CKB:s arbete är inriktad på effekter på akvatiska ekosystem, men en sammanställning av växtskyddsmedels påverkan på landlevande djur och växter har genomförts. Sammanställningen resulterade i rapporten Växtskyddsmedlens påverkan på biologisk mångfald i jordbrukslandskapet. Det finns också ett avsnitt om Påverkan på biologisk mångfald av landlevande arter på CKB:s sidor Information om bekämpningsmedel i miljön.
CKB genomför årlig provtagning av bottenfauna och kiselalger i fyra vattendrag i södra Sverige. Alla fyra vattendragen ligger i de så kallade typområdena där nationell övervakning av växtskyddsmedel utförs, vilket innebär att funna halter växtskyddsmedel kan kopplas till biologin.
Data från den biologiska provtagningen i typområdesvattendragen har sammanställts och en utvärdering av resultaten pågår. En rapport kommer under 2020.
Inom vattenförvaltningsarbetet används olika indikatorer för att bedöma ekologisk status. Det finns inga officiella indikatorer för biologisk påverkan av bekämpningsmedel. Däremot finns några index som har testats i olika sammanhang. Vi arbetar med att utvärdera dessa mot proverna från övervakningen samt annan biologisk provtagning. De två index vi främst jobbar med är bottenfaunaindex SPEAR vilket är utvecklat i Tyskland samt % missbildning av kiselalgsskal vilket har utvecklats vid SLU och används som stödparameter inom vattenförvaltningen.
Under 2015 provtogs 32 vattendrag i jordbruksbygder med avseende på ett antal biologiska variabler (påväxtalger, meiofauna och makroskopisk bottenfauna) och med avseende på oorganisk vattenkemi (närsalter, metaller, alkalinitet, m.m.). 2016 återbesöktes 13 av vattendragen. Vattendragen ingick också i den screening av bekämpningsmedel som SLU utförde på uppdrag av Naturvårdsverket 2015–2016 så data finns för både halter av bekämpningsmedel och tillståndet för biologin.
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön
Box 7066 SLU
750 07 Uppsala
Besöksadress: Lennart Hjelms väg 9
mikaela.gonczi@slu.se, 018-673105
gustaf.bostrom@slu.se, 018-673053
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen