Utomhusbaserat lärande och naturvägledning i vattenmiljöer
På de här sidorna samlas information om pedagogiska aktiviteter/naturvägledning i vattenmiljöer. Syftet är att stötta er som jobbar med utomhusbaserat lärande kring vattenmiljöer. Meningen är att dessa sidor ska vara levande. Vi vill ha era berättelser. Välkomna att skicka in dem till oss: limnisk.cnv@slu.se.

Sötvattenpedagogiskt nätverk
På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samordnar SLU Centrum för naturvägledning ett nätverk inom sötvattenpedagogik. Det finns också ett nätverk inom marin pedagogik som samordnas av Havsmiljöinstitutet.
Syftet med nätverken är att underlätta för aktörer som arbetar med utomhusbaserat lärande i vattenmiljöer att komma i kontakt med varandra för att utbyta idéer, starta samarbeten, och stötta varandra. På så sätt kan nätverken bidra till att stärka arbetet kring dessa frågor och därmed också bidra till att lyfta kunskapen och medvetenheten hos allmänheten om vattnets betydelse.
Rapport: Hur jobbar skolan med att öka elevernas vattenmedvetenhet
Den här rapporten granskar om och hur vattenmedvetenhet inkluderas i skolans undervisning. Vattenmedvetenhet saknar en definition idag, men vi har här förstått det som en förståelse för och kunskap om vattnets påverkan på oss människor, och hur vi människor påverkar våra vatten. Rapporten inkluderar även utomhuspedagogik som ett tema i kartläggningen, utifrån antagandet att vattenmedvetenhet och utomhuspedagogik ofta kombineras i praktiken, exempelvis i håvningsaktiviteter eller utforskande av de egna närliggande vattenmiljöerna.