Hoppa till huvudinnehåll

Klimatanpassning och extremväder

Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat.

Ett poddavsnitt om vattnet i matlandskapet

Vårt jordbruk är extremt sårbart för både för lite och för mycket vatten. För hundra år sedan satsade Sverige stort på dränering, men sedan dess har inga motsvarande storsatsningar gjort på vatteninfrastrukturen. Hur ser det ut idag, och vad behöver göras för att möta klimatförändringarna? Lyssna på ett avsnitt av podden Feeding your mind.

En man står i stövlar vid en översvämmad åker. Solen går ner och kvällshimlen är dramatiskt röd. Foto.

SR Klotet om extremväder och svenskt lantbruk

Klimatförändringarna kan ge oss en varmare och längre odlingssäsong. Men även mer extremt väder. Mer regn som faller vid fel tidpunkt, med torka och översvämningar som följd. I det här avsnittet SR-programmet Klotet medverkar SLU-forskarna Göran Bergkvist och Elin Röös.

Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?

Sverige behöver skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det - och vem ska betala? Den frågan lyfte SLU Future Food i Almedalen 2024. Läs mer och se seminariet i efterhand här.

Sju personer på scen, foto.

Klimat, mat och beredskap i norra Sverige

När klimatförändringar ritar om kartan i Europa kommer kanske produktionen av mat att behöva flytta norrut. I november 2023 bjöd Länsstyrelsen Västerbotten och SLU in till ett tvärvetenskapligt samtal om hållbar livsmedelsproduktion i norra Sverige. Här har vi samlat slutsatser och reportage från dagen.

Norrländskt lantbruk, foto.

Effekter på djurhälsa och foder inom svensk mjölkproduktion

Vilka erfarenheter kan dras från torkan sommaren 2018 och vilka lösningar fungerade i praktiken? SLU Future Food tillsammans med Växa Sverige anordnade ett seminarium om detta i september 2021. Här hittar du inspelning och dokumentation från seminariet.

Ko och kalv. Foto.

Vad äter och producerar vi i region Uppsala år 2050?

Vad äter och producerar vi i Region Uppsala år 2050? Frågan kan tyckas avlägsen, men tjugofem år går fort och omställning tar tid. Det finns många utmaningar att möta men också möjligheter att utforska. I november bjöd Länsstyrelsen i Uppsala län och SLU Future Food in till en workshop för att diskutera framtidsscenarier för livsmedelssystemet i Uppsalaregionen.

Foto från workshop.

Klimatdialoger vid SLU

Framtidsplattformarna vid SLU tillsammans med SLU Global organiserar en serie klimatdialoger. Några som interna dialoger och några som öppna seminarier. Här kan du läsa om genomförda och kommande dialoger.

Sprucken jord med rapsblomma

Jordbrukets klimatanpassning

Jordbrukets anpassning till klimatförändringarna är livsnödvändigt för vår livsmedelsförsörjning. Den här rapporten från KSLA och SLU Future Food diskuterar den klimatanpassning som behövs för att växtodling och djurproduktion i det svenska jordbruket ska kunna producera livsmedel i tillräcklig mängd.

Klimatanpassning av svensk animalieproduktion

Rapporten visar på sårbarheter, anpassningsbehov, möjliga åtgärder och kunskapsbehov för att produktionen av animaliska livsmedel ska bli mer robust och flexibel än i dag.

Omslag till SLU Future Food rapport 15

Äldre sorters spannmål och extremvädret 2018 – hur gick det?

Under 2018 diskuterades äldre spannmålssorter, s.k. kultursorter, och deras större förmåga att tolerera extremväder. Hur skiljde sig avkastningen 2018 mellan kultursorter och moderna sorter i ekologisk odling?

Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist

Torkan i Sverige 2018 medförde avsevärt mindre skördar av vallfoder än normalt. För att klara försörjningen av djuren sökte djurägare alternativ. Här sammanställs gammal och ny kunskap inför kommande odlingssäsonger med liknande utmaningar som 2018 års torka.

Publicerad: 25 april 2025 - Sidansvarig: future.food@slu.se
Loading…