Böcker om växterna i Nationella genbanken
Många av de växter som bevaras i Nationella genbanken finns beskrivna i bokform. Läs mer om böckerna och beställ dem här! Här kan du också ladda ner skriften "Här bevaras våra svenska fruktsorter" som berättar om de lokala klonarkiven för frukt.
Humle i den svenska nationella genbanken
Av: Else-Marie Strese
I Nationella genbanken finns ett 60-tal utvalda humlekloner, insamlade vid inventeringar runt om i Sverige. Det är dessa som presenteras i boken. För varje sort beskrivs humleodlingens kontinuitet på fyndplatsen och den kan vara flerhundraårig. För varje humlesort beskrivs också dess biologiska egenskaper och resultaten av de kemiska analyserna av humlekotten. 162 sidor. Utgivningsår 2016.
ISBN 978-91-576-9404-1
Här bevaras våra svenska fruktsorter
Av: Inger Hjalmarsson
Slutsåld - välkommen att läsa som pdf
Den här broschyren berättar om arbetet med att bevara gamla svenska sorter av äpplen, päron, plommon och körsbär och skildrar de fjorton klonarkiv runtom i Sverige där våra odlade fruktsorter hålls vid liv. 44 sidor. 2:a upplagan 2009.
Kulturarvsväxter för framtidens mångfald: köksväxter i Nationella genbanken
Av: Else-Marie Strese och Erik de Vahl
I boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald presenteras de vegetativt förökade köks-, krydd- och medicinalväxter som samlades och provodlades inom Poms Sparrisupprop och som nu bevaras i Nationella genbanken. Växter som exempelvis rosenrot, åbrodd, pepparrot och sparris samsas här med lökväxter som potatislök, vitlök och rosenlök. Sort för sort presenteras växternas kultur- och odlingshistoria, men här ges också handfasta odlingsanvisningar och exempel på recept som hänger tätt samman med hur växtslagen nyttjats historiskt. 314 sidor. Utgivningsår 2018.
ISBN 978-91-576-9555-0
Pelargoner i Nationella genbanken. Fönsterträd med kulturarv.
Av: Karin Persson och Anita Ireholm
I boken presenteras de pelargoner som bevaras för framtiden i Nationella genbanken. Genom brev, berättelser och foton får du ta del av deras historia och även läsa om de människor som en gång i tiden odlade dem. Du får också veta hur de som nu har donerat pelargonerna tagit hand om sina klenoder. Presentationen kompletteras med en utförlig sortbeskrivning.
Ett urval pelargoner som också hör till vårt gröna kulturarv får ett eget kapitel. Boken innehåller även en kortfattad översikt av släktet Pelargonium och av pelargonens europeiska historia från 1600-talet fram till sekelskiftet 1900. Häftad, A5-format. 278 sidor. Utgivningsår 2021.
ISBN 978-91-576-9911-4
Popplar. Park- och gatuträd i Nationella genbanken
Av: Perola Fritzon
Efter många års provodling i fält presenteras här med hjälp av bilder och iakttagelser de 46 popplar som bevaras i Nationella genbanken i Alnarp. I en introduktion ges en historik över popplarnas svenska odlingshistoria och författarens många bilder på de ståtliga ursprungsträden, som i många fall nu är fällda, presenteras vid sidan av karaktärer typiska för de många olika arter och sorter som odlats. Häftad. 124 sidor. Utgivningsår 2021.
ISBN 978-91-576-9863-6
Rosarvet i Nationella genbanken
Av: Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin
Boken är unik med sitt breda tvärvetenskapliga innehåll. Den kombinerar, som ingen annan rosbok tidigare gjort, ny kunskap från ämnena botanik, hortikultur, genetik och svensk kulturhistoria. Inbunden. 623 sidor. Utgivningsår 2021.
ISBN 978-91-576-9857-5
Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar
Av: Inger Hjalmarsson
Boken porträtterar 75 mandatsorter av äpple som odlas och bevaras i de lokala klonarkiven. Det är Nationella genbankens klonarkivsvärdar som valt ut sorterna och som är bokens huvudförfattare. Bland de porträtterade sorterna finns svenska lokalsorter, sorter framtagna av svensk växtförädling och utländska sorter med svensk odlingstradition. Boken vänder sig till dig om är intresserad av äpplesorter, deras mångfald och bevarande. Häftad, A5-format. 175 sidor. Illustrationer i färg. Utgivningsår 2019.
SLUTSÅLD
ISBN 978-91-576-9682-3
Älskade jordgubbar! Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken
Av: Inger Hjalmarsson
I boken porträtteras de sorter av jordgubbar, smultron och smulgubbar som bevaras i Nationella genbanken. Bland dessa finns sorter framtagna av svensk växtförädling, inventeringsfynd och utländska sorter med svensk odlingstradition. Varje sort beskrivs med sin historia och sina sortegenskaper. Boken ger också ett historiskt perspektiv på svensk växtförädling och odling. Bland bokens 35 sortporträtt finns kända favoriter som 'Senga Sengana' men även genbanksrariteter som 'Julia', 'Gustaf' och 'Amanda'. Häftad, A5-format. 79 sidor. Utgivningsår 2021.
ISBN 978-91-576-9912-1
Kontakt
-
Nationella genbanken
Kontaktuppgifter till Nationella genbankens personal
Besöksadress: Pomonavägen 4, 234 22 Lomma.