Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning, träning och tävling med hästens välfärd i centrum

Ett utbildnings- och informationsmaterial om utbildning, träning och tävling med häst. Vad står det i djurskyddslagen och dess föreskrifter? Vad innebär det i praktiken?

Utbildning och träning – med hänsyn till hästens psykiska förmåga

Att använda sig av kunskaper inom inlärningsteori när vi utbildar hästar innebär att vi anpassar utbildningen till hästens inlärningsförmåga. Kunskapen inom området har ökat de senaste 20 åren när det gäller häst, men den behöver spridas och användas. Att förstå hur hästar lär sig och att använda sig av den kunskapen förbättrar hästarnas välfärd och ger en ökad säkerhet för både människa och häst.

Närbild på vit häst som betar, manen flyger i vinden.

Utrustning – tillpassning och användning

Vi måste vara medvetna om att all utrustning vi använder på hästen kan påverka den på olika sätt. För att underlätta hästens inlärning måste utrustningen vara funktionell för ändamålet och vara väl tillpassad till individen. En utrustning som skapar obehag eller smärta är direkt förknippad med en nedsatt välfärd för hästen men kan också förändra hästens hållning och rörelsemekanik och på så sätt orsaka problem i hästens rörelseapparat på sikt.

Närbild på två händer som håller i bett. Suddig bakgrund.

Utbildning och träning – med hänsyn till BÅDE hästens psykiska och fysiska förmåga

Det grundläggande målet med all utbildning och träning är att hästen ska vara redo för de uppgifter den ska utföra. När vi använder oss av hästens psykiska och fysiska kapacitet på olika sätt, till ridning, träning och tävling, så ger det oss ett ansvar för att varje häst både får den tid den behöver och ett utbildnings- och träningsupplägg som är baserat på hästen som biologisk varelse.

Vit häst tränas av en person med ridhjälm i en grön hage.

Tävling med häst

Hästhållaren har alltid det fulla ansvaret för att lagstiftningen följs oavsett vad tävlingsreglementena säger.

Hopptävling inför fullsatta läktare. Hindren är juldekorerade och en stor brun häst hoppar över ett med pepparkaksgubbar.
Publicerad: 10 juni 2024 - Sidansvarig: janne.nordlund.othen@slu.se
Loading…