Vi tar fram oberoende underlag som ska kunna ligga till grund för Jordbruksverkets riskhantering av växtskadegörare i olika situationer. Verksamheten omfattar riskvärderingar av specifika växtskadegörare enligt internationella standarder, s.k. Pest Risk Assessments (PRA) samt sammanställande av kunskapsunderlag och expertutlåtanden.
Vårt fokus ligger på skadegörare som skulle kunna orsaka omfattande skador om de etablerade sig i Sverige och som skulle kunna förhindras från att göra det med hjälp av lämpliga fytosanitära åtgärder.
Vi förbättrar kunskapsläget
Förutom riskvärdering av specifika växtskadegörare så ska enheten även utföra riskklassificeringar och förbättra kunskapsläget om hur man värderar växter och växtmiljöers olika värden. Riskvärderingen omfattar växtskadegörare inom jordbruk, skog, trädgård, grönområden och vilda biotoper men är begränsad till växtskadegörare som omfattas av växtskyddslagstiftningen och de som potentiellt kan komma att bli reglerade.
I Sverige finns liknande funktioner för riskvärdering av smittsamma djursjukdomar (SVA) och livsmedel (Livsmedelsverket). Behovet av att kunna göra riskvärderingar av växtskadegörare har ökat p.g.a. att riskerna för att nya växtskadegörare etablerar sig i Sverige ökar med en ökande global handel och ett förändrat klimat.
Internationella samarbeten
Enhetens verksamhet syftar till att möjliggöra en effektiv nationell riskhantering och den ger också en ökad förmåga att ta till vara svenska intressen inom EU. Det kan t ex handla om att motivera att det på EU-nivå införs restriktioner för handel med växter och växtprodukter.
Riskvärderingarna görs ibland i samverkan med andra nordiska länder, ibland på EU-nivå (EFSA) och ibland på EPPO-nivå.