Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 17 april 2024

    Maskin konstaterar trädsjukdomar i fält

    kvinnlig forskare med maskin Ett bärbart verktyg som snabbt och enkelt i fält kan ge besked om en viss svamp gett sig på tallar i fält. Det har forskaren Iryna Matsiakh fått en miljon kronor i anslag för att utveckla.
  • 10 april 2024

    Granens symbios med marklevande svampar – kan den hjälpa trädet mot torka och granbarkborrangrepp?

    Skog. Foto. Torka och högre temperaturer blir vanligare i takt med klimatförändringar, vilket utgör en risk för våra svenska granskogar. Forskare söker därför svar kring förhållanden under mark som skulle kunna hjälpa trädens motståndskraft mot torka såväl som granbarkborreangrepp.
  • 08 april 2024

    Verksamhetsåret 2023 är nu summerat i en årsberättelse

    Framsida till årsberättelsen 2023. Bild. Nu finns SLU Skogsskadecentrums årsberättelse för 2023 tillgänglig. Den sammanställer verksamhetens arbete, organisation och aktiviteter under året. Här kan du också läsa om hur centret samverkat med både interna och externa parter.
  • 04 april 2024

    Fler och nöjdare skadegörare i ett varmare Norden

    Angripet vete. Foto. Majoriteten av alla kända skadegörare på den globala livsmedelsproduktionen trivs bättre och förökar sig snabbare i ett varmare klimat. Den sortens generaliseringar är emellertid inte särskilt praktiskt användbara. I en ny rapport från SMHI och SLU görs en geografiskt mer högupplöst bedömning av hur 80 kända växtskadegörare individuellt kommer att påverkas av klimatförändringarna.
  • 03 april 2024

    Nu är skogsskaderapporten här

    Skogsstyrelsen släppte idag den årliga skogsskaderapporten som ska ge en bild av skadorna i Sverige under 2023. Flera forskare har genom SLU Skogsskadecentrum bidragit till skogsstyrelsens rapport.

Kalendarium

Publicerad: 03 april 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…