Fakta:
Projektperiod: april 2025 till april 2028.
Projektet finansieras av Jordbruksverket genom EU:s havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram.
Med inspiration från naturens egna varningssystem undersöker forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) om algers färger kan avslöja när de börjar producera giftiga ämnen – och hur undervattensrobotar och AI kan hjälpa oss att upptäcka det i tid.
När en flugsvamp signalerar sin giftighet med starka färger kallas det för aposematism – naturens egna varningssystem. Nu vill forskare vid SLU och KTH ta reda på om liknande signaler även existerar under ytan och hos algarter som producerar toxiner i Östersjöns kustvatten.
Projektet heter Färgernas Rike och handlar om att utveckla och testa ny teknik för att tidigt upptäcka när alger börjar producera toxiner. Forskarna kommer bland annat att studera algernas färger och mönster. Syftet är att skapa nya verktyg för miljöövervakning och riskhantering inom vattenbruk.
– Färgerna hos cyanobakterier avslöjar ibland mer än man tror och vissa färger kan indikera att det finns giftproducerande bakterier närvarande, men för makroalger är kunskapen fortfarande begränsad. En art som vi undersöker i projektet är Ullsläke – en fintrådig rödalg som får starkare kontraster vid toxinpåslag, nästan som ett rödvitt varningsmönster, säger Elin Dahlgren som är docent inom akvatisk ekologi och projektledare för Färgernas Rike vid SLU.
För att kunna mäta algernas färgsignaler utvecklar forskarna en specialanpassad undervattensrobot, utrustad med multispektral kamera och sensorer. Roboten navigerar självständigt och analyserar data i realtid med hjälp av artificiell intelligens.
– Vår vision är att skapa ett intelligent övervakningssystem som kan upptäcka och tolka diskreta färgförändringar hos alger i realtid. Det är som att ge roboten ett biologiskt seende, säger Ivan Stenius, docent vid Kungliga Tekniska högskolan och ansvarig för robotikutvecklingen inom projektet.
– Målet är att våra resultat ska kunna användas av både forskare, producenter och beslutsfattare. Vi vill ge vattenbruket verktyg för att agera i tid när miljön förändras, säger Elin Dahlgren.
Projektet pågår till 2028 och förväntas bidra till hållbarhet inom vattenbruket genom att förbättra övervakning av algtoxiner och utveckla teknik som kan skydda både miljön och vattenbrukets ekonomi. Projektet finansieras av Jordbruksverket genom EU:s havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram.
Projektperiod: april 2025 till april 2028.
Projektet finansieras av Jordbruksverket genom EU:s havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram.