Kontaktinformation
Institutionen för skoglig resurshushållning, Avdelningen för skoglig resursanalys
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Fortlöpande miljöanalys (Foma), innebär att SLU fortlöpande ska följa växlingar i miljöns tillstånd, värdera problem samt lämna underlag för ett hållbart nyttjande av naturresurser.
Den fortlöpande miljöanalysen vid institutionen är av betydande omfattning och utgör en väsentlig del av SLU:s verksamhet inom verksamhetsgrenen.
Vår ambition är att aktivt utveckla och kvalitetssäkra den fortlöpande miljöanalysen samt att förstärka analysverksamheten inom detta område. Här finns en mycket stor potential att genom samverkan med övriga verksamhetsgrenar använda insamlade och kvalitetssäkrade data i än större utsträckning för att förstärka synergierna mellan fortlöpande miljöanalys, forskning och utbildning.
SLU har ett för svenska universitet ett unikt uppdrag att vid sidan av forskning och utbildning bedriva fortlöpande miljöanalys (Foma). Uppdraget innebär att SLU fortlöpande ska följa växlingar i miljöns tillstånd, värdera problem samt lämna underlag för ett hållbart nyttjande av naturresurser. Underlag levereras bland annat till Sveriges regering och riksdag, nationella och regionala myndigheter, företag och olika intresseorganisationer.
Institutionen har uppdrag av Naturvårdsverket att samla in underlag för uppföljning av tillstånd och förändringar i terrestra habitat samt för uppföljning av Art- och Habitatdirektivet via programmen Nationell Inventering av Landskapet i Sverige (NILS) och Terrester Habitatuppföljning (THUF). SLU är statistikansvarig myndighet för statistikområdet ”Skogarnas tillstånd och förändring” via Riksskogstaxeringen (RT). Utöver detta finns ett antal mindre Foma-projekt vid institutionen.
Idag bedrivs en omfattade Foma-verksamhet på instituitonen, motsvarande cirka två tredjedelar av den totala omsättning. En av institutionens styrkor är kombinationen mellan forskning och Foma, vilket leder till viktiga synergieffekter. Exempelvis kan metoder och modeller som utvecklas i forskningen användas i Foma-verksamheten. Samtidigt utgör data som samlas in i Foma-programmen en unik och värdefull källa för olika forskningsprojekt. Även kopplingen till grundutbildningen är viktig, inte minst för att sprida kunskap om Foma och de underlag för hållbart nyttjande av landets naturresurser som tillhandahålls.
Riksskogstaxeringen, RT - inventering, analys och redovisning av officiell statistik om de svenska skogarnas tillstånd och förändring.
Nationella inventeringar av landskapet i Sverige, NILS - ett nationellt miljöövervakningsparaply som samlar ett flertal inventeringar med syfte att beskriva hur landskapet i Sverige och dess naturtyper ser ut och förändras över tid.
Terrester habitatuppföljning, THUF - ett program för övervakning av de naturtyper som ska bevaras enligt EU:s art- och habitatdirektiv.
Fjärils- och humleinventering, FHIN - samlar in data och analysera tillstånd och förändringar i Sveriges ängs- och betesmarker.
Prefekt: Hans Petersson, hans.petersson@slu.se, 090-786 8501
Ställföreträdande prefekt: Johan Fransson, johan.fransson@slu.se, 090-786 8531
Postadress: Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU, 901 83 Umeå
Besöksadress: Skogsmarksgränd, 901 83 Umeå
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen