Båt framför bilbro i stadsmiljö. Foto.
Båten Ancylus II används för provtagning i Mälaren. Foto: Stina Drakare.

Fokus på Mälaren

Sidan granskad:  2025-07-04

Ett samarbete om Mälaren med mål att utveckla utbyte mellan forskningen och samhällsintressen och förbättra metoderna för övervakning.

Samarbete mellan vattenvårdsförbund och universitet

Fokus på Mälaren är ett samarbete mellan Mälarens vattenvårdsförbund (MVVF) och SLU. Det har pågått i nuvarande form sedan 2018. Tillsammans arbetar vi för att ta fram rätt åtgärd på rätt plats, för rent vatten och friska ekosystem i Mälaren och dess tillrinnande vattendrag. 

Verksamheter

  • 2025-04-17

    Miljöövervakning

    För att kunna följa Mälarens miljötillstånd provtas årligen vattenkemi, växtplankton, djurplankton och bottenfauna i sjöns olika bassänger.
  • 2025-04-17

    Studentprojekt

    Är du nyfiken på vilka studentprojekt vi hjälpt fram? Vi ger också förslag på självständiga arbeten vi gärna vill se.
  • 2025-04-17

    Forskning

    Aktuella forskningsprojekt om bland annat ekologi, miljögifter och vattenrening i och runt Mälaren.

Om oss

Institutionen för vatten och miljö har lång erfarenhet av forskning och miljöanalys med Mälaren i fokus. Ett forskningsprojekt på 1960-talet om övergödningen av Mälaren är ursprunget till hela institutionen. Vatten och miljö utför provtagning av vattenkemi, växtplankton och bottenfauna i Mälaren, och mycket av vår pågående forskning rör Mälaren eller kan tillämpas på Mälaren.

Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell förening som syftar till att bidra till ett bättre underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena i Mälaren, bland annat genom att bedriva miljöövervakning. Vattenvårdsförbundet har närmare 50 medlemsorganisationer, bland annat kommuner, länsstyrelser, vattenförbund och olika företag.

Genom samarbetet är det möjligt att knyta ett större antal pågående forskningsprojekt på SLU till viktiga frågeställningar i Mälarens avrinningsområde. Samarbetet inkluderar kandidat- och mastersarbeten, som kan ge en snabböversikt över nya intressanta frågeställningar och analysera behov av vidare kunskapsinhämtning eller nya mera avancerade analysmetoder.

"Klimatförandringen hotar Mälarens ekosystem" - nyhet om den senaste Mälaren-rapporten.

Mälarrapporter

Tidigare rapporter

På Vatten och miljös webb finns en publikationslista med äldre Mälarrapporter. Dessa är dock inte digitaliserade.

Övriga rapporter

Drakare, S., Olsson, P., och Segersten, J.. 2025. Var har Mälarens vitmärlor
tagit vägen? Rapport / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för vatten och miljö, nummer: 2025:04. 

Persson, J., Rogell, B. & Bohman, P. 2023. Signalkräftbeståndens utveckling i de stora sjöarna 2022 – resultat från fångstprovtagning och provfiske inom projekt datainsamling sötvattenskräftor. Aqua reports 2023:5.

Persson, J., Rogell, B. & Bohman, P. 2022. Signalkräftbeståndens utveckling i de stora sjöarna 2021 – resultat från fångstprovtagning och provfiske inom projekt datainsamling sötvattenskräftor. Aqua reports 2022:16

Köhler, S., von Brömssen, C. 2021. Sammanställning av långsiktiga vattenkemiska förändringar i Mälaren och övergripande analys av möjliga drivvariabler och trender.

Malnes, D., Golovko, O., Köhler, S., Ahrens, L. 2021. Förekomst av organiska miljöföroreningar i svenska ytvatten – kartläggning av Sveriges tre största sjöar, tillrinnande vattendrag och utlopp

Köhler, S, m.fl. 2019. Utvärdering av användningen av multielektrodsonder inom miljöövervakning av sjöar. Exempel från Mälaren. Institutionen för vatten och miljö, nummer: 2019:3

Grandin, U. & Larson, D. 2007.  Dykinventering av vandrarmussla i Mälaren och Hjälmaren. Rapportering av uppdrag 216 0634 (del 2) från Naturvårdsverket.

Grandin, U. 2005. Möjligheter till miljöövervakning av främmande evertebrater i Mälaren – en pilotstudie.

Weyhenmeyer, G. 2005. Automatiska mätningar av löst organiskt material i Mälarens inflöden.

Weyhenmeyer, G. & Rydin, E. 2003. Sedimentens bidrag till fosforbelastningen i Mälaren, (sammanfattning).

Sonesten, L., Wallin, M., 2002. Utvärdering av blandprov för vattenkemi i Vänern, Vättern och Mälaren.

Wallin, M., & Weyhenmeyer, G. 2001. Mälarens grumlighet och vattenfärg – effekter av det extremt nederbördsrika året 2000.

Wallin, M. & Weyhenmeyer, G. 2000. Samordning av miljöövervakningen i de stora sjöarna.

Examensarbeten

Publicerade examensarbeten om Mälaren finns listade och kan laddas hem från sidan om Studentprojekt.

Vatten och miljö och Mälarens vattenvårdsförbund ordnar regelbundet seminarier. En gång om året träffas vi för lite djupare diskussioner och kallar då eventen Mälarseminarier. Eventen är öppna för alla och ingen föranmäls krävs.

Kommande event annonseras i SLU:s kalendarium.

Dokumentation och videoinspelningar från tidigare Mälarinarier och Mälarseminarier

Mälarseminariet 2023 innehöll fyra tematiska block på teman miljögifter, övergödning, fria vandringsvägar och biologisk mångfald. Presentationerna från Mälarseminariet 2023 finns tillgängliga på Mälaren.org.

Nedan listas tidigare Mälarinarier som vi genomfört online. Via länkarna kan du ta del av videoinspelningar samt ibland även minnesanteckningar, program och presentationer.