Biodiversity ­Challenge

Biodiversity Challenge 2025 pågick från 30 april till 27 juni.

  • Vem kan rapportera? Alla som vill kan hjälpa till att rapportera arter så länge man hittat dem inom något av SLU:s campusområden.
  • Vad ska man leta efter? Leta efter vilda växter, djur, svampar och andra organismer. Exempelvis ska en art som är planterad i en rabatt inte rapporteras, detta gäller även om arten kan förekomma vilt.
  • Hur rapporterar man? Identifiera vilken art du hittat och rapportera till Artportalen. Hjälp för artbestämning och hur man rapporterar finns nedan.

Tack till alla som deltagit i artletandet

Årets stora bioblitz är över. Inom SLU's alla campusomården hittades i år 1240 arter. Totalt rapporterades 5046 fynd in, vilket gav SLU en fjärdeplats i Biodiversity Challenge 2025. I år toppade universitetet KU Lueven i Belgien med det imponerande resultatet 13 194 fynd fördelat på 2193 olika arter. De lyckades också engagera 951 personer i letandet och rapporterandet. Vinnare är i slutändan alla som tagit sig ut för att upptäcka arter i naturen!

2025 deltog 18 universitet från 14 länder.

En bioblitz är ett evenemang där forskare och allmänheten samarbetar för att under en begränsad tid – ofta 24 timmar – kartlägga så många arter som möjligt inom ett visst område. Syftet är att få en ögonblicksbild av den biologiska mångfalden just där och då.

Så här fungerar en bioblitz:

  • Deltagarna letar efter växter, djur, svampar och andra organismer.

  • Arterna identifieras och dokumenteras.

  • Det är både ett vetenskapligt projekt och ett sätt att skapa engagemang för naturvård och artkännedom.

Bakom Biodiversity Challenge står Association for European Life Science Universities, ICA. Initiativet startades med förhoppningen att letandet av arter ska inspirera studenter, personal och allmänhet att lära sig mer om naturen för att också vilja värna den.

Läs mer om initiativet