Tecknad bild av kräfta med spade i handen

Flodkräftan i fara – tecknad film ska väcka engagemang för akut hotad art

Nyhet publicerad:  2025-07-08

Situationen för flodkräftan, vår enda inhemska sötvattenskräfta, är kritisk och arten har försvunnit från stora delar av Sverige och Finland. Nu lanseras en ny animerad film som vill engagera en ny generation med en berättelse som rymmer både förlust och hopp om framtiden.

Sedan början av 1900-talet har Sverige förlorat 98 procent av sina bestånd av flodkräfta, och arten är idag klassad som akut hotad på rödlistan över hotade arter. Situationen i Finland är lika kritisk. 

– Ett talande exempel är Värmland. I början av 2000-talet fanns där flodkräfta på 433 platser. I dag är bara ett 60-tal bestånd kvar, och endast en handfull av dessa är stabila och livskraftiga. De andra bestånden har försvunnit på grund av de 238 illegala utsättningarna av kräftpestbärande signalkräfta som man hittills har upptäckt, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser på SLU. 

Film för barn och unga

Så hur räddar man en art som funnits i våra vatten i miljoner år, men som nu håller på att försvinna? En grupp forskare från Sverige, Finland, Kroatien, Spanien och Tyskland har länge lyft det kritiska läget för flodkräftan. De har också insett att det krävs helt nya grepp för att stoppa den negativa utvecklingen. 

– Vetenskapliga artiklar i all ära, men de når inte alltid ut till dem som kan göra skillnad. Vi vill nå ut med fakta till allmänheten, och har därför valt att göra en animerad film, säger Japo Jussila, docent vid Östra Finlands universitet.

Filmen är kort, lättsam och riktar sig särskilt till barn och unga. Den berättar flodkräftans historia – från 400 miljoner år tillbaka i tiden till dagens läge och lyfter människans roll, misstag vi gjort och vad vi måste göra bättre framöver.

Kräftpesten det största hotet

Sverige och Finland delar inte bara kräftfisketraditioner och kräftskivor, utan också ansvaret för artens framtid. Här finns den största delen av världens kvarvarande flodkräftbestånd. Problemen är också gemensamma.

- Orsakerna till krisen i båda våra länder är framförallt sjukdomen kräftpest samt lagliga och illegala utsättningar av den nordamerikanska signalkräftan som är kronisk bärare av just kräftpesten, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Trots att flodkräftan är akut hotad så menar forskarna inte att fisket efter den är ett hot; tvärtom. 

- Ett hållbart husbehovsfiske är avgörande för att intresset och engagemanget ska finnas kvar. Om man förbjuder fisket helt, sätter folk ofta ut signalkräfta i stället – och med den följer kräftpesten, säger Lennart Edsman.

Filmen är en del av ett försök att bryta den negativa trenden genom att skapa förståelse på lokal nivå, bland barn, ungdomar, vuxna och beslutsfattare.

– Vår vision är att våra barnbarn ska kunna fiska, äta och ha roligt med flodkräfta även i framtiden. Det är fortfarande möjligt, men då måste alla hjälpas åt, säger Lennart Edsman.

Om filmen

Se Sagan om kräftan på YouTube

Filmen  bygger på den vetenskapliga artikeln "Money Kills Native Ecosystems: European Crayfish as an Example" som kritiskt granskar hur förhastade åtgärder och beslut har påverkat nordiska sötvattenskräftor och våra sötvattensmiljöer negativt.

Filmens engelska originalversion har producerats av Rotten Carrot Production, och de nu lanserade svenska och finska versionerna av QuetzalCoatl Production. Den svenska filmen har stöttats av Länsstyrelsen Gotland, Länsstyrelsen Kalmar län,  SLU och Östra Finlands universitet.  

Varför är signalkräftan ett hot mot flodkräftan?

  • Kräftpesten är en dödlig algsvampsjukdom som snabbt slår ut hela bestånd av flodkräfta.
  • Signalkräftan, som härstammar från Nordamerika, bär på kräftpesten ofta utan att själv bli sjuk. Signalkräftan är klassad som en invasiv art i hela EU. 
  • När signalkräfta sätts ut – numera alltid illegalt – sprids sjukdomen till nya sjöar och vattendrag där flodkräftan lever.
  • I Sverige och Finland är det förbjudet att sätta ut eller odla signalkräfta och fiske är bara tillåtet i vissa godkända områden. Trots reglerna har tusentals olagliga utsättningar dokumenterats. 
  • Öland och Gotland är speciellt avsatta skyddsområden för flodkräfta och inga levande signalkräftor får tas dit eller finnas där. 
  • Forskarnas bedömning är tydlig: kräftpest, spridd via signalkräfta, är det absolut största hotet mot flodkräftans överlevnad i Sverige och Finland.

Kontakt