
Stort intresse för lärdomarna av stormen Gudrun
Över 100 personer kom till Sydsvensk skogsvetenskaps exkursion Gudrun 20 år - vad har vi lärt oss.
I januari 2005 drog stormen Gudrun fram över Götaland. Vindarna fällde omkring 200 miljoner träd motsvarande 75 miljoner kubikmeter virke, eller 10 procent av all skog i södra Sverige.
Forskare från tre akademier
Exkursionen, som lockade över 100 personer, hölls på Södras fastighet Toftafholm i Ljungby, som var en av de värst drabbade under stormen 2005.
På olika stationer talade forskare från SLU, Skogforsk och Linnéuniversitetet om olika aspekter om skogen efter Gudrun.
Tallen har ökat något
Jonas Fridman från Riksskogstaxeringen konstaterade att det totala virkesförrädet idag är 2 procent lägre än innan Gudrun, men det medan det i övriga Götaland ökat med 9 procent. I Gudrunområdet är fortfarande gran det absolut vanligaste trädslaget vid plantering, men andelen har minskat från 95 procent till 83 procent.
– Inom Gudrunområdet skogsodlas tall nu i större omfattning än innan Gudrun och granandelen har minskat efter Gudrun. Övriga trädslag som löv och lärk ökade något direkt efter Gudrun men utgör nu en mycket liten andel, säger Jonas Fridman.
Ingen fara för markkolet
Monika Strömgren från Mark och miljö har studerat vad som händer med kolet i marken efter stormfällning, stubbrytning och markberedning. Farhågan har varit att omfattnande markstörningar kan leda till stora kolförluster. Men så är det inte.
– Studier på stubbrytning, som kan likna de mest extrema markstörningarna efter stormfällning, visar inte på några signifikanta långsiktiga förluster av kol i marken, säger Monika Strömgren.
Skogsstyrelsen vill se variation
Skogsstyrelsens Lennart Svensson berättade att man efter 2005 byggt upp en organisation för att kunna hantera plötsliga skadehändelser effektivt. Man har även ökat rådgivningen och förespråkar:
- Mer andel tall
- Mer varierad skog
- Röj och gallra i rätt tid och till rätt täthet
- Överhåll inte trädslagsren granskog
- Skapa stormtåliga bestånd
- Motverka klimatförändringen genom att återväta näringsrika och väldränerade utdikade torvmarker
Ny forskning växer fram
Luis Andrés Guillén Alm från Sydsvensk skogsvetenskap har undersökt hur Gudrun påverkade forskningen i form av publiceringen av vetenskapliga artiklar. Och det finns en effekt.
– Forskningen efter Gudrun har stor mångfald och fokuserar på flera viktiga ämnes områden, såsom granbarkborre, storm dynamik, skogsskador, säger han.
Kontakt
-
PersonTorbjörn Esping, kommunikatörInstitutionen för sydsvensk skogsvetenskap