Foto på Göran Bergkvist
Göran Bergkvist beskriver odlingskonceptet ”Tre rader” tillsammans med robotkonstruktören Mats Andersson. Foto: Jenny Svennås-Gillner

High-tech och lantbruk i fokus på SLU-dag

Nyhet publicerad:  2025-07-01

Den 12 juni 2025 anordnades en heldag om digitalt jord- och skogsbruk vid SLU. Omkring 140 forskare, studenter, yrkesverksamma och beslutsfattare samlades för att ta del av banbrytande teknikutveckling, genom föreläsningar, postrar och fältvisningar.

– För oss som arrangerade evenemanget var det en stor succé, säger Abozar Nasirahmadi, som är professor i digitalisering med inriktning mot jordbrukets teknologi vid SLU. Det engagemang och den samarbetsvilja vi mötte under dagen var väldigt glädjande. Och vi hade vädrets makter med oss.

Foto på Abozar Nasirahmadi och Björn Vinnerås.
Deltagarna hälsades välkomna av Abozar Nasirahmadi och institutionens prefekt Björn Vinnerås. Foto: Jenny Svennås-Gillner


I förmiddagens första föredrag gav Per Frankelius från Agtech Sweden och Linköpings universitet en historisk exposé över den digitala utvecklingen i svenskt jordbruk, men också en framtidsspaning. Som exempel på vad som är på gång nämnde han virtuella stängsel för djur på bete – en teknik som nyligen testats i ett licentiatarbete vid SLU och Rise.

 

Foto på Per Frankelius
Per Frankelius föreläser om digital utveckling i svenskt jordbruk. Foto: Jenny Svennås-Gillner

 

Bland övriga talare fanns Ard Nieuwenhuizen från Wageningen University & Research i Nederländerna, som berättade om autonoma robotar i morgondagens växtodling, Muthukumar Bagavathiannan från Texas A&M University i USA, som presenterade framsteg inom ogräsigenkänning och besprutning med drönare i USA och Mats Söderström från SLU, som berättade om digital markkartering med sensorer. Camilla Persson från RISE talade om AgrifoodTEF, ett europeiskt nätverk av anläggningar som stödjer företag i utveckling av AI- och robot-lösningar för lantbruket, medan Pedro La Hera från SLU beskrev robotiseringen i skogsbruket.

 

Foto på person som testar VR-teknik-
Skogforsk demonstrerar VR-teknik, kopplad till fjärrstyrda självkörande skogsmaskiner. Foto: Jenny Svennås-Gillner

 

Deltagarna kunde också ta del av ett 25-tal postrar som gav exempel på vad som pågår både i Sverige och andra länder. På husdjurssidan handlade det t.ex. om Gigacow – SLU:s satsning på storskalig datainsamling från mjölkgårdar – som är en viktig resurs för både forskning och praktik. Flera postrar handlade om projekt som Abozar Nasirahmadi själv medverkar i, både vid SLU och utländska universitet. Bland ämnena fanns robotar för bekämpning av skadeinsekter, för insamling av komockor från beten, för lokalisering och avlägsnande av sniglar från salladshuvuden och för automatiserad fruktgallring och skörd i äppelodlingar.

Foto på robot.
Robot för övervakning och kontroll av staket (RoboZaun). Den klipper vegetation under staketet och undviker att skada staketstolparna. Foto: Jenny Svennås-Gillner


Under eftermiddagens utomhuspass förevisades olika självgående redskap, bland annat för radhackning av ogräs. Där medverkade även Göran Bergkvist, professor i ogräsekologi vid SLU, som berättade om ett nytt projekt, Tre rader. Det handlar om utveckling av en helt ny typ av odlingssystem, där spannmål odlas med en flerårig ”servicegröda” och där en robot ska genomföra alla odlingsåtgärder utom skörden.

 

Foto på robot.
Självkörande ogräsrensningsrobot (Naïo). Foto: Jenny Svennås-Gillner

 

Abozar Nasirahmadi och hans kollegor var alltså mycket nöjda med dagen och tror att det nätverkande som uppstod har lagt grunden för flera nya samarbeten.

 

Kontaktpersoner

Abozar Nasirahmadi, professor
Institutionen för energi och teknik, SLU
abozar.nasirahmadi@slu.se, 018-67 18 79, 070-346 81 76

Agnes Soto, utbildningsadministratör
Institutionen för energi och teknik
agnes.soto@slu.se, 018-67 18 30