Torv från en av myrarna i studien. Bild: Jacob Smeds/SLU.
Torv från en av myrarna i studien. Bild: Jacob Smeds/SLU.

Högre halter av metylkvicksilver efter återvätning

Nyhet publicerad:  2025-07-06

Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att halterna av det skadliga ämnet metylkvicksilver ökade i myrar som blivit restaurerade, jämfört med de naturliga myrar som forskarna haft som referens.

För att motverka klimatförändringar och stärka den biologiska mångfalden återväts idag myrområden i Sverige. När dikena däms igen och vattennivån höjs skapas syrefria förhållanden som gör att växtmaterial bryts ner långsammare. Men att nå de positiva effekter och komma åt de ekosystemtjänster som orörda myrar bidrar med tar ofta tid. Dessutom kan den syrefria miljön aktivera andra processer.

Förutom ökad torvbildning kan återvätning också göra att metanproduktionen ökar, vilket är problematiskt eftersom metan är en kraftfull växthusgas. En annan effekt är att kvicksilver kan omvandlas till metylkvicksilver, en giftigare form som lätt tas upp i näringskedjan och kan skada både djur och människor.

I en ny studie från SLU undersöktes bland annat metyleringen av kvicksilver i åtta olika myrar på flera håll i landet som alla restaurerats för mellan sex och nio år sedan. Där fann forskarna högre halter av metylkvicksilver jämfört med i orörda referensmyrar.

Behövs kunskap om de långsiktiga effekterna

Metylering av kvicksilver förekommer även i orörda myrar, och i teorin bör restaurerade myrar med tiden utvecklas mot att likna orörda myrar i både funktion och kemiska processer. Men i de undersökta myrarna har en lång period av dränering förändrat torvens egenskaper, vilket gör det svårt att förutse hur myrarna reagerar på återvätning. 

Viktiga frågor för framtida forskning är därför hur lång tid det tar innan halterna av metylkvicksilver i restaurerade myrar närmar sig nivåerna i orörda system, och i vilken omfattning giftet sprider till andra delar av landskapet.

"Att besvara dessa frågor skulle öka förståelsen för hur lång tid restaurerade våtmarker behöver för att återfå egenskaper som liknar de i naturliga, opåverkade myrar", säger Jacob Smeds, författare bakom avhandlingen där resultaten presenteras.

Peat properties and mercury methylation in drained and restored boreal peatlands, Smeds, J. 2025.

Myrlandskap i Sverige. Bild: Jacob Smeds/SLU.
Myrlandskap i Sverige. Bild: Jacob Smeds/SLU.

Ladda ner högupplösta bilder här. De är fria att publicera i samband med nyheten. Fotografens namn måste anges.

Torv. Fotograf: Jacob Smeds/SLU.

Myrlandskap. Fotograf: Jacob Smeds/SLU.

Kontakt