
Minskande älgstam i Europa trots ikonisk status
Älgens ikoniska status är ingen garanti för dess överlevnad och framgång. Medan populationen av denna största hjortart i världen är stabil i Nordamerika, minskar älgstammen i Europa.
En ny enkätundersökning som presenterades vid det nionde internationella älgsymposiet, som denna gång hölls i Sverige, visar att älgstammens storlek varierar kraftigt mellan olika länder och förvaltningsområden.
Undersökningen samlade in information från 10 av 12 kanadensiska provinser, 24 delstater samt ursprungsbefolkningars eller federalt förvaltade områden i USA, samt från 9 europeiska länder.
Jakttryck i Skandinavien
Resultaten visar att älgstammen är stabil eller ökande i de flesta kanadensiska och amerikanska områden, men minskar i de flesta europeiska.
I Skandinavien har det skett en medveten minskning av stammen för att minska betesskador.
– Men på senare tid har jakttrycket lättat avsevärt, och älgstammen är åter på väg uppåt”, säger Christer Kalén från Skogsstyrelsen.
Jakt är tillåten i de flesta (77 %) av de undersökta områdena, men avskjutningen varierar kraftigt – från så lite som två djur i Nevada, USA, till så mycket som 56 000 djur i Sverige (2024).
Stora rovdjur som varg och björn utgör ett hot mot älgen i nästan alla områden (85 %).
Älgar drabbas också i allt högre grad av sjukdomar. I Nordamerika är vinterfästing samt hjärnmask och vävnadsmask ett bekymmer. Ytterligare ett hot är CWD (Chronic Wasting Disease), en farlig prionsjukdom.
Samlar "The Moosers"
Sedan 1973 har International Moose Symposium samlat forskare och praktiker från hela norra halvklotet – kallade “moosers” – för att diskutera och presentera den senaste forskningen och utvecklingen.
I år hölls symposiet för andra gången i Sverige, i Östersund – en region där cirka 40 000 älgar lever i de omgivande skogarna.
Under en exkursion hade en av bussarna turen att få se en vild älgko med kalvar. De över 180 deltagarna från 11 länder besökte också en älgpark där de fick möjlighet att se – och till och med röra vid – dessa majestätiska djur på nära håll.
– Vi ser älgen som en ikon. Den har stor betydelse både biologiskt och kulturellt, säger Margareta Steen från Sveriges lantbruksuniversitet.
