Ny rapport: Hyggesfritt skogsbruk minskar påverkan på biologisk mångfald
En ny rapport från SLU och Skogsstyrelsen visar att hyggesfria metoder – särskilt selektiv avverkning och små luckhuggningar – ofta är bättre för att bevara den biologiska mångfalden i svenska produktionsskogar än dagens dominerande trakthyggesbruk.
Att lämna kvar fler träd vid avverkning kan göra stor skillnad för skogens arter. En ny rapport från SLU och Skogsstyrelsen visar att hyggesfria metoder – särskilt selektiv avverkning och små luckhuggningar – ofta är bättre för att bevara den biologiska mångfalden i svenska produktionsskogar än dagens dominerande trakthyggesbruk.
Det är första gången man systematiskt sammanställt kunskap om hyggesfritt skogsbruk och biologisk mångfald utifrån svenska förhållanden.
– Målet har varit att bedöma om dessa metoder kan minska de negativa effekter på arter och livsmiljöer som ofta uppstår vid slutavverkning, säger Adam Felton, docent vid SLU och medförfattare till rapporten.
Rapporten bygger på en genomgång av befintlig forskning, expertbedömningar och scenarier som jämför hur olika skötselmetoder påverkar miljön på kort och lång sikt.
De metoder som visade störst positiva effekter var:
- Selektiv avverkning, där enstaka träd tas ut i omgångar och äldre träd bevaras.
- Luckhuggning med små, spridda luckor, som ger variation i skogens struktur och klimat.
Båda metoderna visade sig gynna många olika arter – bland annat svampar, insekter och mossor – tack vare ett stabilare mikroklimat med jämnare ljus, fuktighet och temperatur. Samtidigt framkommer det att olika hyggesfria metoder påverkar artgrupper på olika sätt. Det räcker alltså inte att bara undvika kalhyggen – valet av metod är avgörande för hur väl den biologiska mångfalden bevaras.
– Jag tyckte det var särskilt intressant att fåglar, insekter och kärlväxter reagerar så olika beroende på vilken metod som används, säger Adam Felton.
Kontakt
-
Person
-
Person