Foto av gul labrador retriever ståendes i skog.
Foto: Lisa Chröisty, SLU

Undvik onödig närkontakt med djur på resan – så minskar du risken för smitta

Nyhet publicerad:  2025-07-16

Att resa innebär ofta nya upplevelser – och ibland även närkontakt med djur. Men det är bra att känna till att vissa aktiviteter under resan kan öka risken att komma i kontakt med smittämnen som inte finns i Sverige, som till exempel rabies.

Rabies är en sjukdom som fortfarande förekommer i många delar av världen. Risken att smittas är liten, men det kan hända om man hanterar djur som bär på viruset. Smitta kan överföras genom saliv – till exempel om man får ett slick på ett sår eller blir riven eller biten.

Därför bör man vara försiktig vid kontakt med djur under utlandsresor, särskilt om det handlar om herrelösa hundar eller vilda apor. Rabies är mycket ovanligt hos människor, men det är en allvarlig och dödlig sjukdom.  

– Rabiesviruset finns i saliven hos smittade djur redan upp till två veckor innan de uppvisar symtom på rabies. I länder där apor lever vilt eller hålls så att turister kan klappa dem förekommer också vanligen rabies men det är kanske inte den största risken, apor kan också ha andra sjukdomar som lätt smittar till människa, säger Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskyddexpert vid SLU.

Klappa inte herrelösa djur – även om de verkar vänliga

I många länder går hundar fritt, även om de kan ha en ägare någonstans i närheten. Det är inte alltid säkert att dessa hundar är vaccinerade mot rabies. 

– Det är bra att känna till att närkontakt med djur i vissa länder kan innebära en risk. Genom att undvika att klappa okända djur skyddar man både sig själv och andra, säger Susanna Sternberg Lewerin.

Djur som tas in i Sverige

Sverige är i dag fritt från rabies, men det är viktigt att djur som förs in i landet följer gällande regler. Djur som smugglas in utan korrekt vaccination och kontroll kan innebära en risk.

– Som köpare bör man vara noggrann. Fråga alltid varifrån djuret kommer och om införselreglerna är uppfyllda. Det skyddar både dig och våra djur i Sverige, menar Susanna Sternberg Lewerin.

Fler saker att tänka på

Det är inte bara rabies som kan följa med djur över gränserna. Rävens dvärgbandmask är en parasit som kan smitta människor, den kan spridas om hundar inte avmaskas innan inresa till Sverige. Det är mycket ovanligt att människor smittas då man måste få i sig maskens ägg, men det är viktigt att förebygga smittan.

– Hundar som bär på denna parasit kan smitta sina ägare, och även sprida smittan i naturen så att rävar plockar upp den. När den väl etablerats kan rävar kontaminera till exempel bär i skogen och grönsaksodlingar när de bajsar. Smittan finns på några ställen i Sverige och dit har den med största sannolikhet kommit med hundar som varit utomlands och inte avmaskats korrekt vid införsel till Sverige, säger Susanna Sternberg Lewerin.

En annan sak att tänka på är att aldrig slänga matrester i naturen eller någonstans där grisar eller andra klövdjur kan komma åt resterna. 

– Både det svenska utbrottet av afrikansk svinpest hos vildsvin och det tyska utbrottet av mul- och klövsjuka hos bufflar härrör med största sannolikhet från matavfall, dvs. produkter som inte var farliga för människor att äta men där små mängder smittämne ändå kan orsaka katastrofala utbrott hos mottagliga djur, förklarar Susanna Sternberg Lewerin.

SLU:s råd till dig som reser:

  • Undvik att klappa herrelösa hundar eller apor i länder där rabies förekommer.
  • Välj gärna aktiviteter utan närkontakt med djur om du är osäker på smittrisken.
  • Ta reda på att djur som förs in i Sverige har rätt vaccinationer och dokumentation.
  • Släng inte mat i naturen – det kan påverka djurlivet negativt.

Med några enkla försiktighetsåtgärder kan du resa tryggare – och bidra till att hålla människor och djur friska, både hemma och utomlands.

Här finns information om införselregler för hundar till Sverige:
Jordbruksverket – ta in hundar till Sverige

Susanna Sternberg Lewerin. Foto: Vanja Sandgren

Kontakt