Havskräfta på lerbotten

Vi lyssnar efter havskräftorna i Gullmaren – hjälp oss skydda försöken

Nyhet publicerad:  2025-07-24

Just nu pågår ett pilotförsök i Gullmaren där SLU följer havskräftors rörelser med hjälp av små ljudsändare. För att skydda mätutrustningen och få tillförlitliga resultat ber vi fritidsfiskare att undvika burfiske i området – och gärna höra av sig om en märkt kräfta skulle fångas.

Femtio havskräftor har försetts med små sändare som avger ljudsignaler. Dessa registreras av tolv mottagare placerade i ett rutnät på botten. Tekniken – akustisk telemetri – gör det möjligt att följa kräftornas rörelser inom ett begränsat område.

Studien är en del av SLU:s arbete med att förbättra kunskapen om havskräftans beteende. När är kräftorna aktiva? Hur långt rör de sig? Hur ofta lämnar de sina bohålor? Svaren på de frågorna kan på sikt bidra till bättre beståndsbedömningar.

Försöket pågår till september, då sändarnas batterier tar slut och hummerfisket drar igång.

Undvik burfiske i markerat område

För att mätutrustningen inte ska skadas – och forskningen inte störas – ber vi att kräftburar inte används i det aktuella området under sommaren. Området är markerat på aktuellt sjökort som en UFS (underrättelse för sjöfarande). 

Karta över havsområde

– Vi har en bra dialog med de lokala yrkesfiskarna, men vill nu även nå ut till fritidsfiskare. Utrustningen står på botten men kan sträcka sig flera meter upp, så det finns risk för att burar trasslar in sig, säger Patrik Jonsson.

Har du fångat en märkt kräfta? Hör av dig!

Om du får upp en kräfta med en liten sändare på ryggen vill vi veta var och när det skedde. (Foto: Bobo Roysson)

Havskräfta med märke på ryggen
  • Om id-koden på sändaren är tydlig. Ta ett foto på kräftan där id-koden syns tydligt, släpp tillbaka kräftan på fångstplatsen och kontakta oss. 

  • Om id-koden är otydlig, ta upp kräftan och kontakta oss. Då vill vi ha tillbaka sändaren.

Kontaktuppgifter

Patrik Jonsson, Havsfiskelaboratoriet, SLU, 076-126 80 20

Andreas Sundelöf, Havsfiskelaboratoriet, SLU, 070-306 87 75